Economie

Circa 95 la sută dintre foștii patentari au trecut la o nouă formă de activitate, în două luni de la lansarea reformei

Circa 95 la sută dintre foștii deținători de patentă au trecut la o altă formă de activitate, în peste două luni de la intrarea în vigoare a reformei. Cifrele au fost prezentate astăzi de vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării și directorul Serviciului Fiscal de Stat (SFS), Petru Rotaru, transmite MOLDPRES.

„Din informațiile actualizate ieri, din cei 4202 foști patentari, 3526 au trecut la un regim de activitate independentă. O parte dintre cei rămași au trecut fie în societate cu răspundere limitată, fie în întreprindere individuală și continuă să lucreze. Până în prezent, 3445 de oameni au solicitat compensarea cheltuielilor. Dintre aceștia, 3183 au primit deja banii. Statul a investit în acești antreprenori peste 20 mln de lei (1 mln de euro)”, a afirmat el.

Directorul SFS, Petru Rotaru, a afirmat că în ultimele două luni, colaboratorii fiscului au fost implicați într-un amplu program de conformare benevolă a persoanelor care au desfășurat activitate în bază de patentă. Potrivit oficialului, în unele raioane precum Florești, Ialoveni, Leova, Soroca, Fălești și Ungheni, rata de conformare este de peste 95 la sută. Sunt însă și raioane cu o rată de conformare mai mică, inclusiv Edineț, Orhei, Căușeni, Briceni, municipiul Bălți.

Din 1 iulie curent, activitatea de comerț cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioșcuri, pavilioane și din autovehicule, precum și comerțul cu produse alimentare și mărfuri ușor alterabile autohtone nu mai este admisă în baza patentei. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *