Internațional

(CLASAMENT) Irlandezii dau peste 960 euro de persoană, iar rușii 74 de euro pentru cadourile de Crăciun

Cu cei 963 de euro cheltuiţi de fiecare persoană, irlandezii sunt cu mult înaintea britanicilor (854 euro) şi americanilor (622 de euro).

Francezii au cheltuit pentru Crăciunul din 2013 în medie câte 460 de euro de persoană, cu 26 de euro mai puţin decât în 2007, ultimul an pentru care PwC efectuase un astfel de studiu.

Consumatorii din principalele economii occidentale au cheltuit în total 445 miliarde de dolari pentru perioada Crăciunului din 2013, precizează studiul.

‘Unele cicatrici ale crizei financiare sunt încă vizibile în obiceiurile de consum de Crăciun’, notează Olivier Salesse, director de strategie la PwC. În Grecia, cheltuielile per persoană au scăzut cu aproximativ 60% în ultimii şase ani, stabilizându-se astăzi la 150 de euro.

De asemenea, scăderea este marcantă în Spania (117 de euro, -28%) şi într-o măsura mai mică în Portugalia (286 de euro, -23%). În schimb, Marea Britanie şi Germania (417 de euro) au revenit la nivelul cheltuielilor de Crăciun dinainte de criză.

Dintre cele douăsprezece ţări studiate de PwC, cele ai căror locuitori cheltuiesc cel mai puţin de Crăciun sunt Brazilia (133 de euro) şi Rusia (74 de euro), dar în aceste ţări cheltuielile pe cap de locuitor sunt în creştere faţă de anul 2007.

Pentru a efectua acest studiu, PwC s-a bazat pe cifrele consumului anual din gospodării, furnizate de Banca Mondială, şi pe cele referitoare la vânzările de retail, furnizate de agenţiile naţionale de statistică.

PwC a estimat cheltuielile de Crăciun raportându-le pe cele făcute în lunile noiembrie şi decembrie la cele efectuate în celelalte luni ale anului.

China, India şi Japonia, unde Crăciunul nu este o sărbătoare tradiţională, nu au fost monitorizate pe această temă de către PwC.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *