Actualitate

Claudiu Târziu (AUR), scrisoare deschisă către președintele Ucrainei: Retrageți cele 120.000 de cetățenii ucrainene acordate unor persoane din regiunea transnistreană

Liderul grupului AUR din Senat și președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni, Claudiu Târziu, a transmis marți o scrisoare deschisă lui Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, în care îi solicită retragerea celor 120.000 de cetățenii ucrainene acordate unor persoane din regiunea transnistreană, dând astfel dovadă de solidaritate față de Republica Moldova, aflată în conflict înghețat cu Rusia.

”Am încercat să am o discuție cu ambasadorul Ucrainei pe marginea problemelor din regiunea transnistreană, să ne sfătuim, nu-i așa, ca buni vecini, cum rezolvăm această problemă care reprezintă un risc major de securitate în regiune. Am fost refuzat politicos, de fapt amânat sine die, de aceea cred că este nevoie de această scrisoare deschisă. Scrisoare deschisă către președintele Ucrainei în care îi amintesc solidaritatea exemplară de care România a dat dovadă față de poporul ucrainean în acest război de cucerire declanșat de Rusia, în care îmi manifest, din nou, îngrijorarea pentru ce se întâmplă acolo și transmit, în numele partidului nostru, că noi condamnăm acest război în mod univoc, în mod categoric, și în care mai arăt că peste 3 milioane de ucraineni au trecut deja prin România – unii au rămas în România – beneficiind de statutul de refugiați, și că România a acordat ajutoare umanitare importante”, a declarat Claudiu Târziu.

”Regiunea transnistreană este un spațiu ocupat de armata rusă și condusă de niște căpetenii separatiste, de fapt, niște bandiți, niște infractori care folosesc industria rămasă a Republicii Moldova pe teritoriul acestei regiuni. Ce se întâmplă acolo? Aceste căpetenii, dimpreună cu alte 120.000 de persoane din regiunea transnistreană, au căpătat cetățenie ucraineană de-a lungul anilor, în condițiile în care Ucraina stipulează prin Constituție că nu acceptă dubla cetățenie. De ce au căpătat această cetățenie? Pentru a le facilita circulația prin lume, pentru că nu există un pașaport transnistrean. Nimeni nu recunoaște așa-zisul stat transnistrean, care nu este un stat, este parte a Republicii Moldova.

Astăzi, când Ucraina se află în conflict deschis, sângeros, cu Rusia, te-ai fi așteptat, ne-am fi așteptat să retragă aceste cetățenii. Din păcate, nu a procedat așa. (…) Ucraina ajută în continuare căpeteniile separatiste de la Tiraspol să supraviețuiască, să circule și facilitează celor 120.000 de rusofoni, care au cetățenie ucraineană, refugierea în Europa și în lume. O mulțime dintre acești inși au ieșit din regiunea transnistreană cu pașaport ucrainean și au beneficiat de ajutor ca refugiați în România și în alte state europene. De aceea, prin această scrisoare deschisă, îi solicităm președintelui ucrainean să facă uz de prerogativele lui și, prin decret prezidențial, să retragă aceste cetățenii, care sunt și neconstituționale după Constituția Ucrainei, dând dovadă astfel de solidaritate față de Republica Moldova aflată în conflict înghețat cu Rusia în regiunea transnistreană și, de asemenea, având un aport semnificativ în ce privește securitatea în regiune amenințată de armata rusă de ocupație aflată în regiunea transnistreană”, a mai adăugat el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!

Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.