CSI / RusiaInternațional

Clericii musulmani îi îndeamnă pe uzbeci să nu se alăture războiului Rusiei din Ucraina: „Nu corespunde religiei islamice”

Clerici musulmani îi îndeamnă pe uzbeci să nu se alăture războiului Rusiei din Ucraina, avertizând că acest lucru ar fi împotriva credinței islamice.

Membri ai unor ”organizații teroriste” încearcă să recruteze musulmani pentru a lupta în conflictul din Ucraina sub pretextul ”jihadului” sau al războiului sfânt, a declarat consiliul musulman din Uzbekistan, relatează The Guardian și Hotnews.

În realitate, nu este permis ca un musulman să participe la nicio acțiune militară, cu excepția apărării patriei sale, a precizat acesta.

Declarația autorității religioase supreme din Uzbekistan a fost făcută după ce Rusia a oferit cetățenie rapidă străinilor care se înrolează în armata sa, ca parte a unei campanii mai ample de consolidare a armatei sale.

Anterior, un mesaj similar a fost publicat de Ambasada Republicii Uzbekistan în Federația Rusă care și-a avertizat compatrioții împotriva creării batalioanelor de voluntari și/sau participării la ostilități pe teritoriul statelor străine pentru care a fost stabilită răspunderea penală, potrivit Ukrainska Pravda.

Procurorii de stat din Uzbekistan au avertizat cetățenii săi să nu se alăture armatelor străine, spunând că cei care luptă în conflicte militare în străinătate sunt pasibili de urmărire penală în conformitate cu legislația uzbecă.

O înregistrare video care a circulat pe rețelele de socializare la începutul acestei luni arăta doi uzbeci capturați în luptele dintre forțele ucrainene și cele rusești. Deținuții au declarat că au fost recrutați la Moscova.

Kârgâzstanul își avertizează cetățenii care locuiesc în Rusia că vor face închisoare dacă participă la războiul împotriva Ucrainei

Ambasada Kârgâzstanului în Rusia și-a avertizat cetățenii din Rusia că vor răspunde penal dacă participă la războiul Rusiei în Ucraina.

„În legătură cu adoptarea de către Duma de Stat a Federației Ruse a actelor legislative care prevăd obținerea simplificată a cetățeniei ruse de către străinii care au încheiat un contract de serviciu în Forțele Armate ale Federației Ruse, Ambasada Republicii Kârgâze din Federația Rusă îi avertizează pe cetățenii Republicii Kârgâze care se află temporar pe teritoriul Federației Ruse să nu participe la conflicte armate sau la acțiuni militare pe teritoriul statelor străine pentru care este stabilită răspunderea penală”, arată un comunicat al Ambasadei, care subliniază că, în conformitate cu articolul 256 din Codul penal al Republicii Kârgâze, participarea cetățenilor Republicii Kârgâze la ostilitățile de pe teritoriul statelor străine se pedepsește cu închisoare de până la zece ani cu confiscarea bunurilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *