ActualitateEconomie

clima și Palestina pe agenda protestatarilor

British Museum a fost forţat duminică să îşi închidă porţile mai devreme din cauza unui protest împotriva schimbărilor climatice şi în sprijinul Palestinei, informează luni PA Media/dpa, informează AGERPRES.
Muzeul londonez a informat pe site-ul său că a închis duminică la ora 14:45 în urma demonstraţiilor de afară ale organizaţiei Energy Embargo for Palestine. Vizitatorii intraţi în clădire înaintea începerii protestului se aflau încă înăuntru în timp ce demonstranţii protestau afară, conform PA media. O purtătoare de cuvânt a instituţiei de cultură a declarat că “British Museum respectă dreptul altor persoane de a-şi exprima opiniile şi permite proteste paşnice la faţa locului la muzeu, atât timp cât nu există niciun risc pentru colecţie, personal sau vizitatori”.

Muzeul se închide zilnic la ora 17, cu excepţia zilei de vineri. Celor care au cumpărat bilete li se vor restitui banii sau li se va programa vizita într-o altă zi. Într-o declaraţie, Energy Embargo for Palestine a informat că “peste două sute de activişti au organizat o întrerupere în masă pe trotuarul din faţa intrării principale a muzeului” Grupul, care a organizat anterior un protest la Great Court din British Musem, alături de Palestine Solidarity Campaign, se opune parteneriatului muzeului cu multinaţionala britanică de petrol şi gaze BP. Ei acuză BP că a încercat să îşi “spele” acţiunile prin sponsorizarea muzeului. Se opun, de asemenea, faptului că British Museum a confirmat în decembrie că BP va sponsoriza muzeul pentru încă un deceniu, în urma unui acord în valoare de 50 de milioane de lire sterline, bani care vor contribui la finanţarea planurilor de renovare.

Energy Embargo for Palestine a spus că muzeul “este principala platformă de licenţă socială a BP, îi legitimează eforturile filantropice şi îi consacră imaginea de responsabilitate corporativă şi contribuţie la societatea şi cultura britanice”. Organizaţia a menţionat şase companii, printre care BP, cărora li se acordă licenţe de explorare a gazelor în largul coastei Israelului, potrivit unui anunţ făcut în octombrie. Poliţia londoneză a confirmat că a fost prezentă. Nu au existat arestări şi se pare că ea este cea care a recomandat închiderea mai devreme a muzeului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *