Social

Cluburile din Moldova, sub lupa autorităților

Inspectorii supravegherii de stat a măsurilor contra incendiilor au mers în cluburi de noapte, cinematografe, teatre şi săli de ceremonii pentru a vedea dacă sunt respectate regulile antiincendiare.

Aproximativ 150 de angajați ai Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale (SPCSE) au demarat procesul de verificare a obiectivelor pe 3 noiembrie curent. Peste 350 de localuri urmează să fie verificate pe parcursul unei luni. Deocamdată, inspectorii au supus verificărilor peste 150 dintre ele, iar în proporție de 80%, obiectivele nu corespund normelor de securitate. „Au fost depistate încălcări antiincendiare, printre care căi de evacuare blocate sau lipsa acestora, lipsa stingătoarelor, utilaj electric defect și materiale combustibile prezente în interiorul încăperilor. Mai mult, responsabilii cluburilor nu cunosc acțiunile în caz de situații excepționale, pe care ar trebui să le întreprindă atât ei, cât și vizitatorii”, se menționează în comunicatul de presă al instituției.

35 de locuri riscă să fie închise

Inspectorii au întocmit procese verbale și au aplicat amenzi administrative în valoare de până la 4.000 de lei. În cazul altor 35 de cluburi de noapte din capitală și din țară au fost inițiate proceduri de suspendare a activității, întrucât acestea prezintă pericol real pentru viaţa şi sănătatea oamenilor. După examinarea cauzelor în instanțele de judecată, acestea riscă să fie închise. „Instanța de judecată e cea împuternicită să decidă. De asemenea, din momentul în care pompierii văd aceste încălcări și ele sunt comunicate administratorului, proprietarul ar putea să le înlăture până la ședința de judecată”, afirmă purtătorul de cuvânt al SPCSE, Diana Țurcan. Existența unei sesizări și a unei instanțe de judecată asigură faptul că proprietarul va răspunde pentru încălcările comise în cadrul localului de agrement. În același sens, pompierii au expediat demersuri în adresa administraţiilor publice privind retragerea autorizaţiilor de funcţionare a obiectivelor care prezintă pericol sporit.

În cadrul ședinței serviciilor municipale, desfășurate luni, 16 noiembrie, primarul Dorin Chirtoacă a dispus suspendarea activității a șase cluburi de noapte din Chişinău, după verificarea situației antiincendiu. Direcţia municipală a situaţiilor excepţionale a ajuns la concluzia că cele șase cluburi nu respectă normele de protecţie. Astfel, cluburile de noapte „Studio” și „City Club” (strada București 68, mun. Chişinău), clubul „Cocos” (str. Tricolorului, 34, mun. Chişinău), clubul „Creativ” (str. Paris 47 A, mun. Chişinău), club „Rai” (str. V. Lupu 30, mun. Chişinău) și clubul „Ovico” (str. Ion Creangă 1, mun. Chişinău) ar trebui să-şi suspende activitatea, până la înlăturarea încălcărilor depistate de către Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţii Excepţionale. Cu toate acestea, localurile de agrement nu par să-și modifice în vreun fel programul. Sunându-i incognito, am reușit să rezerv la toate cele șase cluburi câte o masă pentru petrecerea de sâmbătă, 21 noiembrie. Pentru a putea ocupa o masă pentru șase persoane, trebuie să asigur consumație în valoare de 600-2500 de lei, în funcție de club.

Legislație precară, modificări inutile

„Scopul nostru nu este să le sistăm activitatea, dar să le facem să se conformeze cerinţelor pompierilor”, a declarat primarul Chirtoacă. Potrivit edilului, în luna august a fost anulată obligativitatea avizului pompierilor la darea în exploatare a clădirilor, iar o dispoziţi a sa, care prevedea avizul, a fost anulată de instanţa de judecată. Conform Regulamentului de recepţie a construcţiilor şi instalaţiilor aferente, recepţia lucrărilor de construcţie se realizează în două etape: recepţia la terminarea lucrărilor și cea finală, la expirarea perioadei de garanţie. „Într-adevăr, pompierii sunt excluși de la recepția finală a lucrărilor și nu-și mai dau avizul”, confirmă informația Diana Țurcan. Problema intervine atunci când proprietarii sau administratorii schimbă destinația clădirii sau a localului. „S-ar putea să fie un local, un magazin, care funcționează pe timp de zi. În acest caz, el trebuie să respecte anumite cerințe. Dacă administratorul schimbă destinația într-un local de agrement pe timp de noapte, cu aglomerări de persoane, atunci condițiile antiincendiare sunt cu totul altele”, explică ofițerul de presă SPCSE. Primarul Chirtoacă a dat asigurări că va mai emite o dispoziție și va întoarce obligativitatea avizului pompierilor.

Specialiștii afirmă că pentru a se proteja, vizitatorii localurilor de noapte trebuie să caute la prima vedere unde e ieșirea de siguranță, unde se află stingătorul, iar în cazul producerii situațiilor excepționale, ar trebui să-și păstreze calmul. „Este de datoria administratorului în astfel de cazuri să indice verbal unde se află ieșirea și să ghideze mișcările celor aflați în incinta localului”, a menționat Diana Țurcan.
Potrivit Serviciului Situațiilor Excepționale, localurile trebuie să dispună de cel puțin 2 căi de evacuare și două extinctoare. Încăperile trebuie să fie dotate cu sistem de iluminare de evacuare conectat la o sursă autonomă de energie electrică și o instalație automată de semnalizare a incendiului. Nu se admite folosirea focului deschis, a proiectoarelor cu arc electric, a articolelor pirotehnice de orice tip și altor efecte luminoase cu foc deschis.

Lista obiectivelor de agrement cu aglomerări de persoane la care nu se respectă cerinţele normelor şi regulilor de apărare împotriva incendiilor:

1. Spaţiu cultural multifuncţional „Club Tipografia 5”, „T-Lina” SRL Str. V. Pârcălab 45, mun. Chişinău.
2. Club de noapte „Faraon”, SRL „Dixapel” Bd. Moscova 19, mun. Chişinău.
3. Cafenea-Bar „Viking”, SRL „Lavero Lux” Bd. Grigore Vieru 21/2 mun. Chişinău.
4. Club de Noapte „Studio”, SRL ”Studio Plus” Str. București 68, mun. Chişinău.
5. Club de Noapte „City Club”, SRL “TRILUX” Str. București 68, mun. Chişinău.
6. Club de Noapte „Militari PUB”, SRL “TRILUX” Str. București 68, mun. Chişinău.
7. Karaoke Relax Club SRL „Relax TH” Str. Burebista 17, mun. Chişinău.
8. Cafenea „Cehov”, ÎI „Tuleacov Alexei” Bd. Renaşterii 5, mun. Chişinău.
9. Club karaoke Garaj SRL „Sot Capital” Str-la Burebista 3, mun. Chişinău.
10. Club karaoke „UP Town”, SRL „MAXPREST” bd. Cuza-Vodă 44, mun. Chişinău.
11. Club karaoke Chocolate, SRL „Trio Civas” bd. Decebal 80, mun. Chişinău.
12. SRL „Zlotea” Şos. Chişinău-Tighina 4, mun. Chişinău.
13. Club de Noapte „Aktiv”, SRL „Binonic Lux” Bd. Dacia 27, mun. Chişinău.
14. Club karaoke Cerdac SRL „Gricost” Str. Trandafirilor 6
15. Club Karaoke SRL „D.J.S Prosper Group” Bd. Decebal 76
16. Club de Noapte „Cocos”, SRL „Standart – Vin Plus” Str. Tricolorului 34, mun. Chişinău.
17. Club de Noapte „Creativ”, ÎI „777 – Chiciuc” Str. Paris 47 A, mun. Chişinău.
18. Club de Noapte „Rai”, SRL „Gentleman” Str. V. Lupu 30, mun. Chişinău.
19. Club de Noapte „Ovico”, SRL „Ovico” Str. Ion Creangă 1, mun. Chişinău.
20. Club de noapte „Albion”, SRL „Rock Platinum” Str. A. Puşkin 22, mun. Chişinău.
21. SRL „Fusion” Str. D. Cantemir nr. 3/2, mun. Chişinău.
22. SRL ,,Cafea de la Mar” Str. Veronica Micle nr.2, mun. Chişinău.
23. SRL „Kesif” Str. Puşkin 24, mun. Chişinău
24. Club de noapte „Rust Club”, SRL ”Colo” Str. Mircea cel Bătrân 3, mun. Chişinău.
25. Club de noapte „Kremlin”, SRL ”Prime Club” Str. Mircea cel Bătrân, 17/3,
mun. Chişinău.
26. S.C. ,,Primsport” SRL bd. Mircea cel Bătrân, 12/2
mun. Chişinău
27. Cafenea „Muz Cafe”, ÎI „Cross-Cibotarescu” str. Albișoara 44, mun. Chişinău.
28. Karaoke-club „Voice Vocal”, SRL „Mirond-Stil” Bd. Moscova 15/4, mun. Chișinău
29. Bar, restaurant SRL „Stilconstruct” com. Stăuceni, str. Unirii 20
30. Disco-barul „Black & White”
SRL „Lardan Disco” or. Corneşti, r-nul Ungheni
31. Disco – barul „ ЯR” SRL „Silex” or. Ungheni, str. Națională nr. 97
32. Caraoke-bar SRL,, Cabales” or. Ungheni, str. Decebal, nr. 14
33. Sală de ceremonii, cafenea, bar
ÎI”Natalia Chisin” r-nul Căuşeni s. Fârlădeni
34. Sală de ceremonii ÎI ,,Nastas Oleg,, r-nul Căușeni, s. Tănătari
35. Sală de ceremonii, Bar, cafenea
SC ”Anastasia Vasiliţa” SRL r-nul Ştefan Vodă, s. Talmaza

Sursa: www.dse.md, Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *