CSI / RusiaRăzboiUcraina

CNN: Aliații au cerut Ucrainei să nu atace Rusia în timpul revoltei mercenarilor Wagner

Oficiali din mai multe țări ale NATO au luat legătura cu guvernul de la Kiev pentru a le cere liderilor ucraineni să nu ordone atacuri pe teritoriul Rusiei în timpul rebeliunii militare declanșate de Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, transmite CNN, citând o sursă familiară du discuțiile.

O parte a țărilor partenere ale Ucrainei au fost îngrijorate de faptul că incursiuni pe teritoriul rus concomitent cu „marșul pentru dreptate” al mercenarilor Wagner către Moscova ar putea fi văzute drept un ajutor acordat lui Prigojin și o încălcare a suveranității rusești.

„Mesajul a fost nu zgâlțâiți barca de data aceasta”, a declarat un oficial occidental pentru CNN sub condiția anonimității, adăugând că mesajul a fost transmis la nivel ministerial, parlamentar și prin intermediul ambasadorilor.

Potrivit acestuia, oficialilor ucraineni li s-a transmis că evenimentele de sâmbătă reprezintă o „problemă internă a Rusiei”, poziție exprimată de altfel în public de guvernul american și alți oficiali occidentali.

Țările NATO nu au vrut să dea „apă la moară” propagandei Moscovei

„Ucrainenii au fost avertizați de aliați să nu provoace situația. Folosiți oportunitățile oferite pe teritoriul ucrainean, dar nu vă lăsați atrași în problemele interne sau în lovituri asupra activelor militare aflate în interiorul Rusiei”, a parafrazat oficialul citat de CNN.

„Nu vrei să dai apă la moară acestui fir narativ că [rebeliunea] a fost inițiată de noi. E ceea ce și-au dorit mereu rușii, să dovedească existența unor amenințări la adresa suveranității rusești”, a mai explicat acesta.

Solicitările transmise de unii dintre partenerii Ucrainei au venit în contextul în care forțe alcătuite din opozanți ai lui Putin și susținute de Kiev au efectuat mai multe incursiuni în teritoriul rus în ultima perioadă, provocând în unele cazuri panică în regiunile rusești de la granița cu Ucraina.

Ucraina este de asemenea suspectată de efectuarea mai multor lovituri cu drone cu rază lungă în interiorul Rusiei, însă Kievul neagă că s-ar afla în spatele oricăror atacuri efectuate în afara teritoriilor care îi aparțin de drept.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Au facut foarte bine. Era posibil ca, conducatorii rusi, sa creada ca sunt atacuri simultane lansate asupra Rusiei si sa atace PREVENTIV cu arme nucleare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *