CSI / RusiaRăzboiUcraina

CNN: De ce și-a intensificat Ucraina loviturile în Crimeea ocupată?

Miercuri dimineața, 13 septembrie, Ucraina a lansat un asalt de amploare asupra unei baze de reparații navale rusești din Crimeea ocupată, avariind două nave de război rusești și rănind 24 de persoane, în ceea ce pare să fi fost cea mai ambițioasă lovitură a Kievului asupra portului Sevastopol de la începutul războiului, scrie CNN.

În noaptea următoare, apărarea aeriană rusă a doborât 11 drone ucrainene deasupra Crimeei și a fost nevoită să închidă podul Kerci, care leagă peninsula de partea continentală a Rusiei.

Atacurile sunt doar cele mai recente care au lovit Crimeea, care a fost anexată ilegal de Rusia în 2014. Ucraina afirmă că, în cele din urmă, urmărește să recupereze regiunea.

Importanță strategică: Multe dintre aceste lovituri au urmărit să avarieze navele și bazele navale ale Rusiei staționate în Crimeea. De când Rusia s-a retras din acordul privind exportul de cereale, în iulie, Flota sa din Marea Neagră a fost folosită pentru a bloca porturile ucrainene, împiedicând transporturile de cereale.

Flota a fost folosită, de asemenea, pentru a lovi teritoriul ucrainean de pe mare – în special în bombardarea instalațiilor ucrainene de depozitare a cerealelor și a infrastructurii portuare din Odesa.

Prin lansarea propriilor sale atacuri asupra navelor de război și a bazelor navale rusești din Sevastopol, Ucraina a încercat să limiteze potențialul operațional al marinei rusești.

Importanță simbolică: Dar loviturile asupra Crimeei au și o valoare simbolică și sunt menite să afecteze prestigiul președintelui rus. Vladimir Putin a spus clar că intenționează să „reunească” Rusia și Ucraina, pe care le vede ca pe o singură țară.

Podul Kerci este o expresie fizică a acestui obiectiv. Putin a construit podul de 12 mile – cel mai lung din Europa – la un cost de aproximativ 3,7 miliarde de dolari. În ziua în care a fost inaugurat, în 2018, Putin a condus un convoi peste pod, într-o demonstrație triumfală de patriotism rusesc.

Ucraina a vizat în mai multe rânduri acest pod. Pe 8 octombrie anul trecut, la o zi după ce Putin a împlinit 70 de ani, podul a fost parțial distrus când o cisternă de combustibil a explodat și a avariat o mare parte a părții carosabile. Oficialii ucraineni au răspuns la atac prin postarea unui videoclip cu podul în flăcări alături de un videoclip cu Marilyn Monroe cântând „La mulți ani, domnule președinte”.

Ucraina a folosit drone maritime experimentale pentru a lansa un al doilea atac de succes asupra podului în luna iulie a acestui an, demonstrând din nou cât de greu este să aperi singura legătură a Rusiei cu peninsula.

Intensificarea atacurilor asupra Crimeei a forțat, de asemenea, mulți turiști ruși să evite peninsula, care a fost mult timp o destinație de vacanță preferată.

„Recent am mers din nou acolo în speranța că totul se va termina în curând și că vor ajunge la un acord pentru a pune capăt conflictului”, a declarat pentru CNN Svitlana, o rusoaică care a lucrat ca manager la o agenție de turism din Crimeea.

„Dar am stat patru luni și mi-am dat seama că nimic nu se va termina prea curând”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Daca Rusia si Ucraina sunt o singura tara, inseamna ca RM este pierduta (la ce politicieni avem, care le e teama si de umbra lor).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *