Internațional

CNN: Mica Republică Moldova obține un impuls MARE din partea SUA

Dar vizita sa la Chișinău, capitala Republicii Moldova, este semnificativă.

O națiune din Europa de Est, mărginită la Est de Ucraina, care, împreună cu Georgia, la sfârșitul lunii trecute, a semnat un acord-cheie economic și politic cu Uniunea Europeană. Acest acord, din cadrul Parteneriatului Estic, este conceput pentru a stabili relații mai apropiate dintre UE și Ucraina, Belarus, Republica Moldova, Azerbaidjan, Georgia.

Însă Ucraina, cea mai mare țară din aceste foste republici sovietice, sub presiunea Rusiei, a refuzat să semneze acest acord, printr-o mișcare care a uimit atât Europa, cât și Statele Unite.

Purtătoarea de cuvânt al Departamentului de Stat, Jen Psaki, a declarat luni că vizita în Moldova „era în pregătire” înainte ca Ucraina să-și anunțe decizia și înainte ca Republica Moldova să fi semnat acordul. Ea a adăugat că Republica Moldova „a pus pe roate o serie de reforme și ei (n. red. – guvernanții) lucrează din greu la economia lor. Iar secretarul a simțit că este important să sublinieze acest lucru”.

Presiunea Moscovei asupra Ucrainei a atras noi începuturi, dar a crescut, de asemenea, presiunile diplomatice și economice asupra Moldovei, una dintre cele mai sărace țări din Europa, cu o populație de doar 3,5 milioane, mai scrie CNN.

De asemenea, itinerariul lui Kerry, oficialul Departamentului de Stat, include un eveniment privind comerțul și investițiile în R. Moldova la orașul vinului „Cricova”, ale cărei pivnițe de vin sunt o atracție turistică populară, precizează CNN.

Timpul.md (V.P.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *