Actualitate

CNN, Telegraph și BBC despre implicarea moldovenilor în traficul de substanţe radioactive pentru Statul Islamic

Anchetatorii moldoveni și FBI au anihilat o tentativă de comercializare a substanțelor radioactive Statului Islamic

Un reprezentant al autorităţilor din Statelor Unite, citat de Independent, consideră că arestările în dosarul substanţelor radioactive, efectuate de forţele de ordine din Moldova în 2011, demonstrează că ţara noastră progresează în lupta cu traficanţii.

Newser titrează că într-o fostă republică sovietică se derulează un scenariu de coşmar. Potrivi agenţiei de presă, în Moldova contrabaniştii ruşi încearcă să vândă materiale radioactive extremiştilor islamici.

Iar CNN notează că traficanţii din Moldova şi regiunea transnistreană sunt dispuşi să vândă aproape orice. Din acest motiv, FBI-ul şi alte autorităţi din SUA sunt cu ochii pe ţara noastră. Sursa menționează că până în prezent nu a fost depistată implicarea jihaiştilor în aceste cazuri.

Şi în ştirile portalului Telegraph apare aceeaşi informaţie. Potrivit jurnaliştilor, materialele radioactive erau destinate extremiştilor din Africa şi din Orientul Mijlociu. Ei mai scriu că autorităţile au depistat un potenţial cumpărător din Sudan.

Iar BBC scrie că un contrabandist ar fi cerut 2,5 milioane de euro pentru substanțele radioactive. Sursa menţionează că materialele nocive ar fi fost suficient pentru a distruge câteva cartiere ale unui oraş.

Moldova a ajuns pe primele pagini ale publicaţiilor internaţionale. Associated Press a publicat astăzi un reportaj despre traficanţi din ţara noastră, care au încercat să vândă substanţe radioactive teroriştilor, inclusiv grupării Statul Islamic.

Anchetatorii moldoveni, au reuşit să anihileze, în colaborare cu FBI-ul american, câteva tentative de acest fel. Potrivit jurnaliştilor, substanţele radioactive provin din Rusia, cu ajutorul unor foşti colaboratori FSB sau ale unor persoane care au legături strânse cu serviciile secrete ruse.

Jurnaliştii de la Associated Press au colaborat cu mai mulţi anchetatori implicaţi în cadrul operaţiunilor sub acoperire, timp de 5 ani, în perioada 2010-2015. Potrivit lor, anul trecut, un grup de traficanţi a încercat să vândă jihadiştilor din Statul Islamic un lot de Cesiu-137, pentru fabricarea unor bombe murdare. Reţinerile au avut loc în Capitală.

Gruparea a fost reţinută cu ajutorul unei persoane sub acoperire.

sursa: publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *