Politică

Coaliția de Guvernare DIVIZATĂ de SCANDALUL de la AEROPORT. Liberal-reformatorii cer anularea concesionării. PLDM spune că nu sunt “MOTIVE”

De această dată, politicienii sunt nemulţumiţi de faptul că, recent, Executivul Federaţiei Ruse a aprobat o decizie ce vine să asigure respectarea drepturilor investitorilor ruşi în afacere.

Liberalii reformatori califică iniţiativa drept imixtiune în afacerile interne ale Moldovei şi o tentativă de blocare a parcursului european al republicii.

„Guvernul de la Moscova nu face altceva decât să inițieze o campanie de presiuni asupra justiției moldovenești. Guvernul Republicii Moldova trebuie să întreprindă măsuri urgente pentru rezilierea contractului de concesiune în legătură cu măsurile de presiune schițate sub pretextul „asigurării respectării drepturilor investitorilor ruși”. Este o mișcare în jocul geopolitic al Rusiei și este parte a unei strategii de preluare a controlului asupra economiilor statelor din cadrul Parteneriatului Estic”, a declarat deputatul liberal-reformator Ana Guțu.

Liberalii reformatori susţin că au toată legitimitatea de a pune la dubii condiţiile contractului şi că nu au dezbătut subiectul cu colegii din coaliţie, întrucât s-ar fi lovit de rezistenţă.

Solicitat de Jurnal TV, preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleț, a declarat că opinia liberalilor-reformatori va fi discutată în cadrul următoarei şedinţe a coaliţiei.

„Noi nu am discutat subiectul dat la fracțiune în niciun mod. Îl vom discuta la Consiliul Coaliției. O să examinăm toate argumentele expuse și o să luăm o decizie sau o atitudine, dar trebuie să existe și un temei. Nu doar cumva emotiv sau venit din afara țării, ci un temei juridic care derivă din niște acțiuni din interiorul RM”, a menționat Streleț.

La rândul său, vicepreşedintele fracţiunii PD, Dumitru Diacov a declarat că trebuie să se informeze cu privire la declaraţia colegilor din coaliţie, iar ulterior nu a mai răspuns la telefon pentru a comenta situaţia.

Guvernul Federaţiei Ruse a adoptat la 21 noiembrie o decizie prin care ministerele Dezvoltării Economice, al Afacerilor Externe şi al Transportului au fost delegate să asigure respectarea drepturilor investitorilor ruşi care participă în dezvoltarea aeroportului oraşului Chişinău.

Precizăm că Aeroportul Internaţional Chişinău a fost dat în concesiune, pentru o perioadă de 49 de ani, companiei ruse "Avia Invest", întreprindere asociată cu SRL "Uk Komaks", administrată de Constantin Basiuc, fost ofiţer KGB.

Firma aparţine, însă, fraţilor miliardari Bajaev din Daghestan, care, potrivit presei, l-ar fi susţinut financiar pe Vladimir Putin în campania electorală din 2004.

"UK Komaks" a câştigat concursul de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău după ce din cursă s-au retras cinci investitori importanţi din Europa, astfel încât la licitaţie au participat doar două companii, ambele din Federaţia Rusă.
 
Sursa: jurnal.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *