Actualitate

Coaliția nediscriminare reacționează: decizia CM Bălți contravine Constituţiei şi trebuie anulată

Coaliţia Nediscriminare îşi exprimă îngrijorarea faţă de decizia adoptată la 23 februarie 2012 de Consiliul Municipal Bălţi, prin care mun. Bălţi este declarat „zonă de susţinere a Bisericii Ortodoxe” şi se interzice „propaganda agresivă aminorităţilor sexuale în municipiu”.

Considerăm că decizia Consiliului Municipal Bălţi contravine principiilor constituţionale care garantează:
– egalitatea tuturor cetăţenilor în faţa legii şi a autorităţilor publice;
– libertatea conştiinţei;
– separarea cultelor religioase de stat;
– libertatea de asociere şi libertatea întrunirilor.

Ţinând cont de cele expuse, dar şi de prevederile tratatelor internaţionale la care RM este parte, decizia poate fi calificată drept ilegală şi profund discriminatorie, aceasta avînd drept consecinţă marginalizarea şi limitarea drepturilor anumitor categorii sociale, după criteriile „religie” şi „orientare sexuală”. În acelaşi timp, actul adoptat transmite un mesaj clar locuitorilor Bălţiului: puteţi discrimina aceste categorii fără niciun risc.

Inadmisibil este şi faptul că aplicarea prevederilor acestui act ar afecta grav dreptul la informaţie şi libertatea de exprimare, fiind instituită cenzura în mass-media şi alte mijloace de informare.

Cerem Consiliului Municipal Bălţi să retragă şi să anuleze această decizie imediat, ca fiind neconstituţională. Facem apel către autorităţile publice centrale să reacţioneze prompt şi să nu permită încălcarea flagrantă a legii supreme a RM.

În cazul în care decizia Consiliului Municipal Bălţi va rămâne în vigoare, ne vom vedea nevoiţi să cerem anularea acesteia în instanţă, în scopul restabilirii legalităţii şi pentru a evita crearea unor precedente atât de periculoase pentru viitor.

Proiectul propus de preşedintele fracţiunii PCRM, Vitalii Povonschi, a fost aprobat pentru a susţine Biserica Ortodoxă din Moldova şi neadmiterea manifestărilor homosexuale în municipiul Bălţi. 

În mai 2010, centrul minorităţilor sexuale din Moldova Gender-Doc a încercat să organizeze primul marş al homosexualilor în Chişinău. Acţiunea  a fost zădărnicită de reacţia violentă a bisericii ordoxe, enoriaşilor şi mai multor organizaţii neguvernamentale. Însuşi primarul municipiului Dorin Chirtoacă a fost împotriva unei demonstraţii publice a gay-lor. “Da, sunt liberal, dar fără homosexuali în stradă”,  a spus atunci primarul capitalei.

Avocatului parlamentar Tudor Lazăr a condamnat decizia Coniliului municipal din Bălţi.  "Avînd în vedere caracterul discriminatoriu şi neconstituţional al acestui act (…) condamn cu fermitate această decizie şi solicit autorităţilor de resort să se autosesizeze pe acest caz", a declarat avocatul Tudor Lazăr.

Timpul.md (I.M.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *