Actualitate

Codului Educaţiei , textul şi …contextul

„Asupra proiectului Codului Educaţiei ar trebui instituit un moratoriu pe o perioadă nedeterminată de timp”, anunţa joi, 3 iunie, „Moldpres”. A doua zi, preşedintele Academiei, Gheorghe Duca, „salută decizia de a institui un moratoriu”. „Graba, superficialitatea, promovarea intereselor egoiste de moment şi incapacitatea de evaluare a consecinţelor constituie cele mai păguboase manifestări ale actorilor implicaţi în acest proces”, afirmă Duca, într-o declaraţie postată pe site-ul Academiei şi difuzată presei. De fapt, graba cu care preşedintele Academiei face declaraţia dă de bănuit.

„Nu există niciun fel de moratoriu şi nici nu putea fi. De asemenea, nu există vreo poziţie oficială a guvernului în acest sens”, a declarat pentru TIMPUL ministrul Educaţiei, Leonid Bujor. În acelaşi timp, Igor Volniţchi, purtătorul de cuvânt al premierului, spune că declaraţia a fost scoasă din context, întrucât Vlad Filat s-a referit la faptul că procesul de dezbateri nu trebuie forţat şi că, dacă e cazul, el poate fi prelungit. Responsabilul de presă al executivului n-a putut comenta de ce guvernul nu a dezminţit ştirea „Moldpres”, de vreme ce o consideră eronată.

Disputele dintre mediul academic şi cel universitar sunt departe de a se fi terminat. Se creează impresia că nu există dezbateri pe Codul Educaţiei, ci mai degrabă o competiţie între cei care doresc să gestioneze finanţele bugetare alocate ştiinţei, iar într-o competiţie se folosesc toate armele. Experţii care au elaborat Codul Educaţiei propun ca banii pentru aceste domenii să nu mai fie transmişi Academiei, ci unei Agenţii guvernamentale, care să pună în condiţii egale cercetarea ştiinţifică, cea universitară şi cea de ramură. Acest lucru deranjează factorii de la AŞM, care au făcut posibilă apariţia aşa-zisului moratoriu.

Precizăm că Codul Educaţiei este o mare restanţă a RM faţă de Consiliul Europei. De mai bine de cinci ani, parlamentarii declară că acest proiect figurează printre priorităţile legislative.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *