CSI / RusiaInternațional

Colaborare ”istorică” între SUA și Curtea Penală Internațională. Biden vrea să-i ajute pe judecători în ancheta care îl vizează pe Putin

Presa americană a dezvăluit miercuri, 26 iulie, că SUA vor furniza Curții Penale Internaționale (CPI) de la Haga probe cu privire la posibile crime de război comise de Rusia în Ucraina, relatează La Libre Belgique.

Jurnaliștii de la New York Times și CNN scriu că ordinul a fost dat de președintele Joe Biden și descriu inițiativa ca fiind una ”istorică”, în contextul în care SUA nu fac parte din CPI și până acum nu au mai cooperat.

La începutul anului, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, pentru crime de război și deportare ilegală a copiilor ucraineni. Agențiile de informații americane au colectat și informații detaliate despre ordinele date de oficialii ruși de a deteriora în mod deliberat infrastructura civilă din Ucraina, potrivit G4Media.

Curtea Penală de la Haga este finanțată în principal de puterile occidentale, în special de UE, și nu este recunoscută de mai multe țări, printre care China și Rusia.

Decizia de a colabora cu CPI nu a fost confirmată de Casa Albă. Pentagonul s-ar opune pentru că se teme că ar putea deschide calea pentru posibile urmăriri penale ale soldaților americani pentru crime de război, de exemplu în Irak, mai scrie presa americană.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *