Politică

Colapsul PAS nu va fi atât de rapid cum speră partidele pro-rusești

Sondajul de ieri, în care PAS și Maia Sandu au obținut un scor foarte slab, a trezit toți lingăii proruși din adormire. Extaz maxim în tot eșichierul de stânga – se prăbușește PAS.

În primul rând, această măsurătoare nu poate fi echivalată cu un rezultat la alegeri, PAS știe că acum nu sunt alegeri și își permite să piardă puncte. Dar asta nu schimbă o realitate clară, așteptările societății față de PAS au fost exagerate, în mare parte e vina chiar a celor din PAS că au creat aceste așteptări. Miile de probleme cu care se confruntă acest stat nu pot fi rezolvate în câteva luni, de fapt ele nu pot fi rezolvate niciodată pentru că ele derivă din simpla existență a acestui stat toxic, prin urmare vor dispărea doar când va dispărea acest pseudo-stat.

Nu era nevoie să dea comisia de la Veneția un cartonaș roșu „reformelor” din justiției marca Olesea Stamate, e suficient să vezi că Igor Dodon este în continuare liber și nu are nicio emoție că va păți ceva. Presa afiliată PAS găsește săptămânal noi scheme cu implicarea lui Plahotniuc, vechi de 7 ani, dar nu spun o boabă de Igor „Kuliokarul de Sadova”. Oare de ce?

Era evident că PAS nu are niciun program clar în domeniile care ar putea schimba cumva viața oamenilor. Conform unor studii, în anul 2021 R. Moldova a pierdut în jur de 36 de mii de oameni, aceeași cifră se așteaptă și pentru 2022. Acest stat nu intra în faliment doar pentru că basarabenii cu cetățenie română trimit bani acasă, iar organismele internaționale nu au nevoie de o criză umanitară la hotare și ne dau ajutoare. Acest stat nu produce suficienți bani pentru a-și plăti propria existență. Despre ce fel de stat de succes vorbesc cei din PAS?

Un singur lucru este mai greu de privit decât felul în care guvernează PAS – felul cum arată opoziția din R. Moldova. Cât timp opoziția din R. Moldova se rezumă la Vlad Batrîncea, Vasea Bolea, Corneliu „kuliok” Furculiță sau Ilan Șor, PAS poate face orice gafă, nu riscă nimic. Doar nu crede cineva că pensionarul senil Voronin va crea o opoziție demnă să-i sperie pe cei din PAS?

Scăderea PAS în sondaje va conta, doar când în opoziției vor fi partide cu credibilitate, capabile să atragă majoritatea voturilor celor cu viziuni proeuropene, până atunci toate aceste cercetători sociologice sunt inutile. PAS va avea grijă să nu permită unor asemenea partide să crească, ei înțeleg că anume de acolo vine pericolul pentru ei, nu de la creșterea lui Șor cu 3% sau a lui Dodon cu 2%.

Dacă PAS, sau ACUM aveau susținerea ambasadelor, a Uniunii Europene, a organismelor care oferă granturi, noua opoziției va trebui să se descurce singură, pentru că toate aceste instituții sunt totalmente de partea guvernării. Uitați-vă ce se întâmplă cu mass-media finanțată și creată din bani europeni și americani află azi sub controlul total al puterii. Oamenii de acolo înțeleg că accesul la robinetul de granturi depinde de regimul Maiei Sandu. Chiar dacă unicul rol al presei este să critice puterea, televiziuni de tip TV8 critică… opoziția sau puterea anterioară. În loc să ajute PAS, asta le va încurca mai mult, oamenii vor simți că realitatea din viața lor, și realitatea de la televizor nu prea coincid, iar această ruptură se va produce inevitabil, mai devreme sau mai târziu. Cine va profita? Vom vedea, probabil cineva va inventa o nouă minciună și mai mare ca minciuna PAS.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *