Opinii și Editoriale

Colocviile George Coșbuc la Bistrița

Vizitele la Muzeul Grănicerilor din Năsăud, la Casa memorială „Liviu Rebreanu” și la Casa lui Coșbuc m-au impresionat cel mai mult. Organizatorii au acordat premii pentru câțiva scriitori basarabeni, iar Marele Premiu a mers direct la Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Am admirat pelerina și pălăria lui George Coșbuc, în aceeași după-amiază în care domnul Țărmure (domnul Ț., cum îi spun apropiații) ne-a dăruit o grămadă de cărți, s-a asigurat că toți vom pleca la fel de bucuroși cum am venit, ba mai mult, a acordat la rândul său Premiul „George Coșbuc”. Pentru toți cei care îl cunosc, Gavril Țărmure e un pilon pe care se sprijină viața culturală din Bistrița (și nu numai). Ar fi ciudat să ajung vreodată în Bistrița și să plec de acolo fără cărți de la Editura Charmides și fără să îl întâlnesc (și să-l ascult recitând din marii poeți români) pe Gavril Țărmure.
Tot în aceste zile, preotul și poetul Ioan Pintea, pe care de asemenea îl revedem cu drag de fiecare dată, ne-a suplimentat programul cu o vizită la mănăstiri. Timpul petrecut la Mănăstirea Salva a fost mai mult decât copleșitor. Maicile de acolo au fost atât de primitoare cum știm că trebuie să fie, ba chiar mai mult. Iar maica Iustiniana ne-a cântat despre Basarabia, un cântec sfâșietor compus de o altă monahie, trecută deja la cele veșnice, care a fost născută și crescută aici.

La Mănăstirea Salva am văzut icoana sfinților năsăudeni, mare bucurie pentru mine, fiindcă în acea icoană e și Sfântul Tudoran Tănase, cel despre care am scris cu câțiva ani în urmă și care a fost martirizat la 106 ani pentru ortodoxie și identitate.

Și pentru a nu rata niciun câștig al acestor zile petrecute la Bistrița, trebuie să spun că m-am bucurat să cunosc oameni noi (de exemplu pe poeta Mina Decu sau pe bănățenii din Serbia: Florin, Pera, Vasile Barbu), să reîntâlnesc poeții bistrițeni și să îl revăd – chiar dacă scurt – pe Matei Man. Au fost zile frumoase la Bistrița, e un loc (și timp) în care mă voi reîntoarce cu drag.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *