Actualitate

Columbia va căpăta un statut de „partener mondial” latinoamerican al NATO

"Vom oficializa la Bruxelles, săptămâna viitoare – şi este foarte important – intrarea Columbiei în categoria de partener mondial al NATO. Vom fi singura ţară din America latină care va beneficia de acest privilegiu", a declarat preşedintele columbian într-o alocuţiune televizată.

Juan Manuel Santos, laureat al premiului Nobel pentru pace în 2016 datorită eforturilor sale de a pune capăt unei jumătăţi de secol de război civil în ţara sa, a afirmat că această aderare "ameliorează imaginea Columbiei" şi "îi permite să joace un rol mai important pe scena internaţională".

A fi partener mondial al NATO înseamnă a fi "într-o alianţă strategică de cooperare militară", a explicat pentru AFP specialistul în relaţii internaţionale Rafael Pineros, profesor la Universitatea Externado de Bogota.

Potrivit lui Pineros, acest tip de parteneriat a fost creat "pentru a genera alianţe strategice dincolo" de Europa, SUA şi Canada, în scopul menţinerii păcii mondiale.

Acest tip de aderare nu înseamnă în mod necesar că Columbia va participa la operaţiuni militare ale NATO, a nuanţat el.

Ceilalţi "parteneri mondiali" ai NATO sunt Afganistanul, Australia, Irakul, Japonia, Coreea de Sud, Mongolia, Noua Zeelandă şi Pakistanul.

Columbia a acceptat în decembrie 2016 un acord pentru o "mai mare" cooperare militară cu NATO pentru a gestiona perioada post-conflict, după primul acord de pace semnat între guvernul columbian şi gherila FARC (Forţele armate revoluţionare din Columbia).

Sursa: Agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *