ActualitateExterne

Comandant local al Jihadului Islamic, ucis într-un atac israelian, în Cisiordania

Un comandant local al ramurii armate a Jihadului Islamic la Jenin, în nordul Cisiordaniei ocupate, a fost ucis într-un atac aerian, a anunţat mişcarea islamistă, confirmând o informaţie a armatei israeliene şi a guvernului palestinian, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Ministerul Sănătăţii al guvernului palestinian a anunţat moartea lui Islam Khamayseh la Jenin în bombardamente care au făcut opt răniţi.

Brigăzile Al-Qods, ramura armată a Jihadului Islamic palestinian, au confirmat moartea “comandantului Islam Khamayesh”.

Un avion şi un elicopter de luptă israeliene au lovit un complex la Jenin, unde “se aflau un anumit număr de terorişti importanţi”, pe baza informaţiilor furnizate de serviciile de informaţii, a anunţat armata israeliană într-un comunicat.

“Unii au participat la schimburi de focuri în regiunea Jenin şi intenţionau să organizeze alte atacuri teroriste într-un viitor imediat”, a adăugat armata israeliană.

Islam Khamayesh era responsabil “de o serie de atacuri în zonă”

Potrivit acesteia, Islam Khamayesh era responsabil “de o serie de atacuri în zonă”, printre care cel în timpul căruia a fost ucis Meir Tamari, un israelian de 31 de ani ucis la volanul maşinii sale de tiruri din apropierea oraşului Jenin.

Jenin, care găzduieşte una dintre taberele de refugiaţi cele mai aglomerate şi mai sărace din teritoriile palestiniene, este un bastion al grupărilor care luptă împotriva Israelului ce ocupă Cisiordania din 1967 încoace. În ultimele luni, armata israeliană a întreprins mai multe operaţiuni la Jenin şi în împrejurimile sale, pentru a destructura “celule teroriste”.

Cisiordania este de doi ani scena unui val de violenţe, exacerbate şi mai mult de războiul declanşat de Israel în Fâşia Gaza după atacul sângeros fără precedent comis de Hamas pe teritoriul israelian pe 7 octombrie.

Cel puţin 492 de palestinieni din Cisiordania au fost ucişi de forţele armate israeliene sau de colonişti după 7 octombrie, potrivit Ministerului Sănătăţii palestinian.

În acest teritoriu, anul 2023 a fost cel mai sângeros după 2005, când Biroul de coordonare a afacerilor umanitare al ONU (OCHA) a început statisticile sale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *