Război

Comandant rus executat de grupul Wagner după ce soldații din unitatea sa au dezertat. Mesajul transmis soției

Viktor Sevalnev, un comandant rus în vârstă de 43 de ani, ar fi murit după ce membrii unității sale au dezertat în masă din prima linie, potrivit publicației rusești independente de știri The Insider.

Condamnatul Viktor Sevalnev, care a condus cea de-a 7-a companie de puști motorizate a așa-zisei miliții a autoproclamatei Republici Populare Lugansk (LPR), din estul Ucrainei, și-a sunat soția, Lilia, pe 20 noiembrie și i-a spus că urmează să fie luat de la spital, unde fusese internat cu o rană la față și să fie împușcat pentru că soldații companiei sale au dezertat. Înregistrarea acestei conversații dintre Sevalnev și soția sa și alte materiale au fost furnizate publicației The Insider de Vladimir Osechkin, un activist rus pentru drepturile omului care conduce site-ul anticorupție Gulagu.net.

Astăzi sunt eu, mâine e altul, asta-i tot. Suntem doar materiale letale. Ministerul Apărării împușcă oameni. Ei știu că suntem morți și nu le pasă. Aș vrea să mă întorc unde am fost, dar nu mă lasă. Dacă aș fi știut că acesta este războiul… Numele meu este Viktor Anatolyevich Sevalnev, născut pe 27 septembrie 1979. Nu trimiteți oameni aici, e suficient. Ei vor să omoare pe toată lumea”, acesta este ultimul mesaj pe care Sevalnev l-a transmis prin intermediul soției sale.Playvolume

00:00/01:11Ukrainian soldiers including Mariupol defenders returned in prisoner swapTruvidfullScreen

Deja pe 1 decembrie, un reprezentant al Ministerului rus al Apărării i-a spus Liliei că soțul ei a murit în autoproclamata Republica Populară Donetk (RPD) pe 25 noiembrie din cauza rănilor de schije și a unei lovituri puternice la cap. Minsterul rus a promis că în curând corpul lui va fi trimis la Moscova într-un sicriu zinc și documentele neesare, adăugând mesajul: „Condoleanțe, ne pare rău”.

Reprezentanții PMC Wagner au venit de mai multe ori la penitenciarul IK-3 din regiunea Kaluga, unde Sevalnev își ispășea pedeapsa. Mai întâi, l-au recrutat pe fiul său Oleg, care se afla în aceeași colonie de corecție. Când fiul său a murit în timpul luptei, Sevalnev a decis să meargă el însuși la război. A semnat un contract cu Ministerul rus al Apărării și în noaptea de 3 spre 4 octombrie a fost transferat din colonie în „lagărul de coordonare” din regiunea Lugansk.

Sevalnev a fost dus la unitatea militară 08807 („LPR”). A luptat în a 7-a companie de puști motorizate și când comandantul companiei a fost ucis, a fost numit comandant pentru că avea experiență de luptă în Cecenia. La scurt timp, Sevalnev a primit chiar un ordin pentru faptul că compania aflată sub comanda sa a reușit să scape după ce fusese încercuiți. În noiembrie, compania sa a suferit pierderi grele, unii dintre soldați au murit, iar restul au fugit.

Potrivit lui Vladimir Osechkin, Sevalnev ar fi putut fi „executat” pentru dezertarea subordonaților săi, la fel cum un alt fost prizonier Evgheni Nujin a fost „executat” pentru un interviu oferit din captivitate.

La mijlocul lunii noiembrie, canalul de telegram Grey Zone asociat cu Wagner PMC a publicat un videoclip în care fostul mercenar Evgheni Nujin spunea că a fost răpit la Kiev și acum va fi „judecat”. După aceea, i-a fost zdrobit capul cu un baros. La sfârșitul videoclipului apare inscripția „lichidat”.

Kremlinul nu a comentat uciderea lui Nujin de către mercenari. „Nu este treaba noastră”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Fondatorul PMC Wagner, Evgheni Prigojin, a aprobat public uciderea lui Nujhin și, prin urmare, a recunoscut de fapt implicarea sa în aceasta. „Prefer să văd istoria la teatru. În ceea ce privește barosul, în această emisiune este clar că nu și-a găsit fericirea în Ucraina, ci s-a întâlnit cu oameni nebuni, dar corecti. Mi se pare că acest film se numește „Câinele merită o moarte de câine”. Excelentă lucrare regizorală, arată dintr-o suflare. Sper că niciun animal nu a fost rănit în timpul filmărilor”, a comentat el în videoclip.

„Bucătarul lui Putin” neagă uciderea lui Sevalnev

Prigojin a negat informațiile despre uciderea lui Sevalnev. „Această persoană nu a fost niciodată în rândurile PMC Wagner, nu a ajuns niciodată în taberele de antrenament și nu a lucrat niciodată în PMC Wagner”, a fost mesajul publicat de acesta pe canalul său Telegram, ca răspuns la solicitarea de a comenta povestea lui Sevalnev, de proiectul Gulagu.net.

Potrivit reprezentantului Ministerului rus al Apărării, care a examinat cadavrul lui Sevalnev, rănile de pe corpul acestuia pot fi rezultatul unei lovituri cu un baros. „O schijă l-a rănit pe corp și a lovitură puternică i-a rupt craniul”, a spus el.

Potrivit lui Osechkin, „mercenarii PMC Wagner” din „LDNR” pot fi implicați în uciderea lui Sevalnev, iar Ministerul Apărării al Federației Ruse poartă responsabilitatea pentru uciderea acestuia, precum și pentru uciderea lui Nujin. Șeful Gulagu.net notează că unitatea militară nr. 08807, la care a fost detașat Sevalnev, nu are nimic de-a face cu PMC Wagner. „Compania lui de puști motorizate include atât prizonieri, cât și cei mobilizați din DNR și LNR”, a explicat el pentru The Insider.

Prigojin este un vânzător Herbalife care călătorește prin colonii și vorbește cu prizonierii pe aceeași limbă cu ei. De fapt, acesta este un sistem pur contract-documentar între Ministerul Apărării, Serviciul Federal de Penitenciare și deținuți, iar aceștia îl semnează cu un SRL „Coarne și Copite”, aceste documente sunt semnate de reprezentanții autorizați ai Serviciului Federal de Penitenciare și Ministerul Apărării, așa că toată povestea este responsabilitatea ministrului Apărării Șoigu și a comandantului șef Putin, iar Prigojin este aici pentru a distrage atenția ”, crede Osechkin.

Gulagu.net a furnizat The Insider fotografii cu contracte pe care prizonierii le semnează în timp ce sunt recrutați pentru războiul din Ucraina. Aceste contracte nu sunt încheiate cu Prigojin și compania sa militară, ci direct cu Ministerul rus al Apărării.

Acestea nu ar fi singurele execuții 

Activista pentru drepturile omului Olga Romanova a declarat într-un interviu pentru We Can Explain că ea cunoaște personal aproximativ 40 de cazuri de „execuții” ale condamnaților recrutați pentru război. Romanova s-a referit la rudele deținuților, care au apelat la organizația pentru drepturile omului „Rus Sitting”. „În memoria noastră, 40 de persoane [executate] au fost mai mult sau mai puțin confirmate. Ei le numesc „resetare”, a spus activistul pentru drepturile omului. „Și nu i se va întâmpla nimic. Orice FSIN (Serviciul Federal al Penitenciarelor din Rusia) răspunde oricăror întrebări despre locul în care sunt prizonierii, ce este acesta un secret de stat.”

La mijlocul lunii septembrie, în mass-media a circulat un videoclip care îl arată pe Prigojin recrutând prizonieri și avertizându-i despre execuții. Principalul „păcat”, după Prigojin, este dezertarea: „Nimeni nu dă înapoi, nimeni nu se retrage, nimeni nu se predă. Când ești instruit să te predai, ți se va spune despre două grenade pe care ar trebui să le ai cu tine. <…> Pentru cei care sosesc și în prima zi spun: „Am ajuns undeva în locul nepotrivit”, facem semnul „dezertor”, iar după aceea urmează execuția.

Pe lângă „execuția” lui Nujin, pe rețelele de socializare a fost publicat un alt videoclip extrem de brutal, în care gruparea Wagner din Siria omoară cu un baros un dezertor din armata siriană. Un fragment din acest videoclip a apărut în 2017, iar în noiembrie 2019, versiunea completă a acestui videoclip. În videoclip, un bărbat care a fost bătut cu un baros zace pe pământ, apoi este omorât cu ajutorul unui cuțit și  unei lopeț, iar cadavrul îi este stropit cu benzină și ars.Pe fundal se aud glume jignitoare și râsete. După apariția videoclipului complet, Novaya Gazeta a reușit să identifice unul dintre participanți – s-a dovedit a fi un luptător Wagner PMC.

Potriivt sursei citate, zvonurile despre „execuțiile” mercenarilor sunt probabil folosite și pentru a intimida rudele și a le stoarce de bani. La sfârșitul lunii octombrie, soția condamnatului Serghei Serbezov, care a fost recrutat pentru război, a declarat pentru The Insider că a primit un mesaj text că soțul ei a fost împușcat deoarece a dezeratat. Ea și sora lui Serbezov au trimis un mesaj la acel număr în care au întrebat de unde pot identifica și ridica cadavrul. Ca răspuns, aceștia au cerut bani pentru informații despre locul înmormântării și contactele persoanelor care știu despre acesta. Când această poveste a apărut în mass-media, agenția lui Prigojin RIA FAN a publicat un videoclip cu un Serbezov în direct, în care își asigură soția că este bine.

Potrivit unui raport al companiei de analiză NewsGuard, în timpul războiului, pe TikTok au apărut aproximativ 160 de videoclipuri care au arătat sau lăudat acte de violență comise de mercenarii Wagner PMC. Videoclipurile cu hashtag-urile în limba rusă „chvk” sau „chvkvagner” au obținut un total de un miliard de vizionări. Paisprezece videoclipuri au arătat fragmente sau filmări complete ale execuției lui Nujin. Unul dintre aceste videoclipuri a câștigat 900 de mii de vizualizări înainte ca administrația rețelei de socializare să-l elimine. La solicitarea lui Wagner, algoritmii rețelelor sociale au produs imediat videoclipuri cu etichetele „Barosul lui Wagner” sau „Execuția lui Wagner”. Printre aceste videoclipuri au fost videoclipuri cu uciderea unui sirian. Unul dintre aceste videoclipuri a fost vizionat de aproximativ un milion de oameni.

Anterior, deputații din diferite partide au cerut Uniunii Europene să includă PMC-urile Wagner pe lista organizațiilor teroriste. Ca răspuns, Prigojin a predat Parlamentului European un baros gravat cu PMC Wagner și sânge fals. Bloomberg a scris că administrația prezidențială a SUA are în vedere recunoașterea PMC Wagner ca organizație teroristă străină. Dacă se întâmplă acest lucru, SUA vor putea deschide dosare penale împotriva PMC-urilor și a membrilor săi, precum și să urmărească bunurile în întreaga lume.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Despre ce fel de comandant vorbiți?!
    Este un criminal condamnat și un mercenar, care s-a înrolat de bună voie pentru a se deplasa într-un alt stat și a omorî oameni nevinovați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *