Actualitate

Comemorarea victimele războiului de pe Nistru la Corjova: Fără Imn, Drapel și cu miliție (VIDEO)

Localnicii de aici au fost forțați să renunțe la arborarea drapelului și intonarea imnului de stat al Republicii Moldova.
Deși localitatea este administrată de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, miliția locală și așa-zisul serviciu de securitate an de an intimidează participanții la acest eveniment.

Potrivit locuitorilor comunei, invitațiile de a participa la ceremonie plasate de către organizatori au fost rupte de miliție, iar în dimineața zilei de astăzi prin localitate au fost văzuți reprezentanți ai trupelor de cazaci care amenințau localnicii care intenționau să participe la eveniment.

Intimidarea participanților la ceremonie are loc inclusiv prin numărul mare de milițieni și a mașinilor speciale prezente. După oficializarea slujbei de pomenire la biserica din localitate, participanții la ceremonie au mers să depună flori la cimitir, unde s-au ținut câteva discursuri publice, în tot acest timp ei au fost escortați și supravegheați de miliție.

Deoarece în fiecare an organizatorii sunt amenințați cu diverse sancțiuni, aceștia au fost forțați să renunțe la arborarea drapelului și intonarea imnului de stat al Republicii Moldova.

Locuitorii din Corjova sunt intimidați și supuși presiunilor nu doar în ziua de 2 Martie. Ei se confruntă cu grave încălcări ale drepturilor omului practic în fiecare zi, fapt pentru care de la an la an numărul participanților la ceremonia de comemorare scade. Oamenilor le este frică să își exercite dreptul la libertatea de întrunire garantat de Constituția Republicii Moldova.

Amintim că și în anii precedenți în această zi drumurile din localitate erau blocate de autospeciale, nu era permisă întrarea în localitate a mașinilor cu numere de înmatriculare moldovenești, dar au fost și cazuri în care s-a recurs la provocări. În 2011, miliția a recurs la reținerea ilegală a primarului de Corjova, Valeriu Miţul, şi a consilierului local Iurie Coţofan, care au participat la marşul de comemorare a celor căzuţi în timpul tragicului război de pe Nistru.

sursa: promolex.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *