COMENTAȚI: De ce R. Moldova mai negociază în FORMATUL 5+2?

Această acțiune este în totală contradicţie cu logica procesului de negocieri, vine să destabilizeze situaţia în regiune şi să provoace noi tensiuni în Zona de Securitate, potrivit vicepremierului Eugen Carpov. El şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la această decizie a Tiraspolului, subliniind că în cazul punerii în aplicare a acesteia, consecinţele vor fi imprevizibile şi ar putea compromite sistemul existent de reglementareși toate actelesemnate pe parcursul celor 21 de ani de negocieri, informează Moldpres.
Chişinăul va insista şi în continuare asupra implicării plenare a tuturor participanţilor în formatul „5+2” în vederea soluţionării crizei, precum şi pentru a demara urgent consultări pe marginea problemelor de securitate apărute. Totodată, autorităţile moldoveneşti consideră primordială menţinerea spiritului de dialog constructiv în interesul populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului. De asemenea, autorităţile moldoveneşti consideră necesară elaborarea unei poziţii comune, în formatul 5+2, privind paşii ce urmează a fi întreprinşi pentru a stopa acţiuni unilaterale ale Tiraspolului, precum şi a preveni escaladarea tensiunilor.
Liderul de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk, a semnat, la începutul acestei săptămâni, un ața-zis proiect de lege cu referire la „graniţa de stat a Transnistriei”, în limitele graniţei fiind inclus şi oraşul Tighina, cu trei sate, printre care şi Varniţa, localitate situată în dreapta Nistrului și controlată de către autoritățile de la Chișinău.
LEANCĂ a AVERTIZAT OSCE-ul
Decizia unilaterală a structurilor transnistrene privind aprobarea aşa-numitei „legi cu privire la frontiera de stat” nu face decât să împiedice soluţionarea conflictului dintre Chişinău şi Tiraspol.
Constatarea a fost făcută de către premierul Iurie Leancă în cadrul unei convorbiri telefonice cu Leonid Kojora, preşedinte în exerciţiu al OSCE.
Discuţia a avut loc la iniţiativa Premierului moldovean, subiectul principal fiind decizia unilaterală a structurilor transnistrene privind aprobarea aşa-numitei „legi cu privire la frontiera de stat”, care vine în contradicţie cu toate documentele şi înţelegerile convenite anterior în cadrul procesului de reglementare.
Prim-ministrul a menţionat că Guvernul Republicii Moldova califică aceste acţiuni drept o sfidare deschisă la adresa eforturilor Chişinăului şi a partenerilor internaţionali în vederea menţinerii dialogului într-o albie constructivă.
Timpul.md via radiochisinau.md