Cultură

Comenzile pentru volumul reeditat „Mein Kampf” au depășit de aproape patru ori tirajul ediției

Această carte politică în două volume, scrisă de Adolf Hitler între anii 1924 și 1926, care acuză existența unei conspirații evreiești la scara planetară, este considerată unul dintre principalele instrumente ale propagandei naziste, informează Reuters. Volumul a fost reeditat sub forma unei versiuni adnotate de 2.000 de pagini, după expirarea drepturilor de autor asupra cărții, scrie Mediafax.
Directorul Institutului de Istorie Contemporană din Munchen, instituția care a publicat această ediție adnotată, spune că a primit comenzi pentru 15.000 de copii ale volumului, în condițiile în care tirajul primei ediții a acestui proiect editorial a fost de doar 4.000 de exemplare.
De asemenea, institutul în cauză a primit cereri de traducere a cărții în limbile italiană, franceză și engleză, alături de cereri de distribuire a volumului în Turcia, China, Coreea de Sud și Polonia, a precizat Andreas Wirsching, directorul instituției citate, într-o conferință de presă.
Republicarea „Mein Kampf” a generat dezbateri aprinse în Germania, o țară care este încă profund marcată de trecutul nazist și responsabilitatea uciderii unui număr de peste șase milioane de evrei în timpul Holocaustului. Liderii unor comunități germano – evreiești spun că acest volum, pe care îl consideră „o diatribă antisemită”, ar trebui să rămână interzis.

În Institutul de Istorie Contemporană din Munchen, care a adăugat aproximativ 3.500 de adnotări textului original din „Mein Kampf”, își apără acest proiect editorial. „Această ediție reeditată demască acuzațiile false ale lui Hitler, mușamalizările sale și minciunile sale fățișe”, a spus Andreas Wirsching. Adolf Hitler a scris cea mai mare parte din primul volum al cărții „Mein Kampf”, o lucrare profund autobiografică, în timp ce se afla în închisoarea Landsberg, după eșecul „Puciului de la berărie”, o tentativă eșuată de lovitura de stat organizată de Partidul Nazist în 1923. După ce a fost eliberat din închisoare, Hitler a scris ăi cel de-al doilea volum al cărții, în timp ce se afla în cabana sa din regiunea montana Berchtesgaden.
În această carte, un amestec de experiențe personale și de ideologie politică, fostul lider nazist și-a prezentat strategia. Devenit bestseller după ce Hitler a fost numit în funcția de cancelar al Germaniei în 1933, volumul „Mein Kampf” s-a vândut, până în 1945, în peste 12 milioane de copii și a fost tradus în 18 limbi. După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, cartea a fost interzisă în Germania.

Sursa: wall-street.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *