Social

Comerț liber între Republica Moldova, Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția

Comerțul bunurilor dintre Republica Moldova cu Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei și Confederația Elvețiană (EFTA) va fi liberalizat. Un aviz consultativ privind semnarea acordului a fost aprobat miercuri, 14 iunie, de către membrii Comisiei politică externă și integrare europeană, transmite Deschide.md.

Documentul are scopul de a consolida cooperarea economică între state și de a extinde schimburile comerciale. Totodată, companiile din țările EFTA vor fi încurajate să investească în Republica Moldova. Astfel, va exista oportunitatea creării noilor locuri de muncă în țara noastră.

De asemenea, vor fi eliminate sau reduse taxele vamale pentru exportul unor produse agricole moldovenești. Odată cu intrarea în vigoare a Acordului, atât statele EFTA, cât și țara noastră vor elimina toate taxele vamale la importurile de produse industriale.

De menționat că, potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2022, valoarea importurilor și a exporturilor dintre Republica Moldova și statele EFTA a fost de 122,84 milioane de dolari, ceea ce reprezintă 0,9% din totalul schimburilor comerciale realizate de țara noastră anul trecut.

Până în prezent, EFTA a semnat 29 de acorduri de comerț liber cu țări din afara Uniunii Europene.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Se elimină taxele la produsele industriale. Oare cine are de câștigat RâMa cu o „economie” ce produce jinișor șî pomușoare sau ceilalți ce au (și) industrie pe lângă alte ramuri economice???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *