Internațional

Comisia de anchetă privind „influența rusă”: Comisia Europeană anunță că lansează o acțiune de justiție împotriva Poloniei

Comisia Europeană a anunțat miercuri, 7 iunie, că lansează o acțiune în justiție împotriva Poloniei din cauza creării de către aceasta a unui organism controversat care investighează „influența rusă” și care este considerat ca vizând opoziția, transmite agenția AFP.

Anunțul privind procedura de infringement a venit în ciuda faptului că președintele polonez Andrzej Duda a declarat săptămâna trecută că va propune modificarea legii privind acest grup, după criticile aduse de executivul UE și de Statele Unite.

La doar câteva zile după ce a semnat legea, Duda a declarat că va propune un amendament pentru a împiedica comisia să impună sancțiuni dure persoanelor pe care le investighează, afirmând că „acest lucru elimină o mare parte din controversele din jurul” legii.

Vă amintim că la începutul lunii iunie, președintele Poloniei a dat undă verde creării unei comisii de anchetă privind „influența rusă în Polonia”, un organism calificat drept „neconstituțional” și „stalinist” de către opoziție și o serie de experți juridici în perspectiva alegerilor legislative din toamnă.

Formată din nouă membri aleși de o cameră inferioară dominată de tabăra naționalistă populistă, comisia va putea decide dacă liderii politici ai țării au cedat sau nu influenței rusești în perioada 2007-2022 și să-i condamne, fără un control judiciar eficient, avertizează observatorii.

Oricine va fi găsit vinovat ar putea avea interdicția de a ocupa funcții publice și la informații clasificate timp de 10 ani, pentru „a-i împiedica să acționeze din nou sub influența Rusiei în detrimentul intereselor Republicii Polone”, potrivit legii.

Guvernul spune că o astfel de Comisie este esențială pentru a elimina influența rusă în Polonia, un aliat fidel al Ucrainei, atacată de Moscova. „Sper că parlamentul va alege în mod responsabil membrii comisiei”, a declarat luni Andrzej Duda într-o declarație televizată, precizând că a semnat legea adoptată cu trei zile mai devreme de parlamentul controlat de partidul Lege și Justiție (PiS) și aliații săi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *