Justiție

Comisia de la Veneția se va expune cu privire la verificarea constituționalității Partidului Șor

În cadrul celei de-a 133-a sesiune plenară, Comisia de la Veneția, care va avea loc la 16-17 decembrie, va emite proiectul de memoriu amicus curiae referitor la solicitatea Curții Constituționale (CC) privind verificarea constituționalității Partidului Șor, potrivit Replicamedia.md.

„La 17 noiembrie 2022, președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova a solicitat un Amicus curiae brief privind declararea neconstituționalității unui partid politic. Proiectul de memoriu amicus curiae va fi prezentat spre adoptare în cadrul celei de-a 133-a sesiuni plenare (16-17 decembrie 2022)” se arată în anunțul Comisiei de la Veneția.

La 12 noiembrie, Guvernul a depus din nou la Curtea Constituţională (CC) sesizarea cu privire la controlul constituţionalităţii Partidului ȘOR.

La 10 noiembrie, Curtea Constituțională (CC) a restituit sesizarea referitoare la verificarea constituționalității Partidului Politic „ȘOR”. Potrivit unui comunicat emis de Înalta Curte, la etapa primirii sesizării hotărârea Guvernului, aprobată la 9 noiembrie, nu a fost publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

La 9 noiembrie, cabinetul de miniștri a aprobat proiectul hotărârii de Guvern prin care Ministerul Justiției propune verificarea constituționalității Partidului ȘOR. Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, în sesizarea înaintată sunt prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activitățile de până acum, formațiunea a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova.

Conform sesizării, acțiunile comise de Partidul ȘOR pe parcursul ultimilor 6 ani sunt incompatibile cu principiile fundamentale ale democraţiei.

În plus, pe lângă investigațiile jurnalistice, care demonstrează încercările partidului de a submina vectorul de dezvoltare europeană a Republicii Moldova cu implicarea serviciilor secrete din alte state, în document este menționat și faptul că, recent, liderul formațiunii a fost inclus pe lista de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii.

Cu o zi mai devreme, marți, 8 noiembrie, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a anunțat că va solicita Curții Constituționale declararea neconstituționalității Partidului Șor.

În reacție, reprezentanții „ȘOR” au acuzat guvernarea că prin asemenea acțiuni ar încălca „flagrant” Constituția și că interzicerea partidului ar însemna lezarea drepturilor a sute de mii de oameni și un atentat la pluralismul de opinie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *