Comisia Europeană refuză să comenteze conținutul unor comunicații interceptate
‘Conversațiile private interceptate nu se numără printre instrumentele pe care le folosim în eforturile noastre de a ajuta Ucraina, pentru că pe asta suntem pe deplin concentrați. Suntem și vom rămâne pe deplin angajați cu toți partenerii noștri internaționali, coordonându-ne eforturile pentru o soluție politică, pașnică, la criza curentă’, a spus purtătoarea de cuvânt în cadrul briefingului de presă cotidian.
Întrebată dacă oficialii UE vor fi mai atenți la limbaj, după ce s-a dovedit că există interceptări ale comunicațiilor din Ucraina, Pia Ahrenkilde-Hansen a răspuns: ‘Ne desfășurăm activitatea în exact așa fel în care o facem de obicei’.
Ea a refuzat să comenteze speculațiile conform cărora serviciile de securitate rusești s-a afla în spatele interceptării. ‘Nu mă voi aventura să ghicesc care este originea acestei comunicații care a ajuns pe internet’, a spus ea, refuzând în același timp să comenteze asupra măsurilor de securitate pe care UE le aplică deja sau le-ar putea lua pentru evitarea unor astfel de ‘scurgeri’ pe viitor.
În conversația diplomatică privată cu ambasadorul SUA în Ucraina, Geoff Pyatt, care a ajuns pe internet sub formă de fișier audio, secretarul de stat adjunct american pentru afaceri europene și asiatice, Victoria Nuland, rostește cuvintele ‘fuck the EU’.
În timpul conversației, Nuland îi spune lui Pyatt că a aflat că secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, este pe punctul să numească un fost ambasador olandez la Kiev, Robert Serry, în calitate de reprezentant al său în Ucraina, la recomandarea subsecretarului general al ONU pentru afaceri politice, Jeffrey Feltman. ‘El (Feltman) a obținut ca atât Serry, cât și Ban Ki-moon să fie de acord cu sosirea lui Serry, luni sau marți. Cred că ar fi minunat, ar ajuta să așezăm lucrurile și ONU ar putea contribui, dar știi ceva… fuck the EU’, spune Nuland.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jen Psaki, a afirmat într-o conferință de presă că Victoria Nuland și-a cerut scuze față de colaboratorii săi din UE.
Psaki a evitat să comenteze în legătură cu expresia concretă folosită de Nuland, subliniind că era vorba de o ‘conversație diplomatică privată’. Totuși, Psaki a ținut să sublinieze că faptul că înregistrarea a ajuns pe Youtube și a fost difuzată sub forma unui video cu subtitrare în limba rusă marchează ‘un nou nivel, foarte jos, al tacticilor rusești’.
Agerpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!