Actualitate

Comisia pentru selectarea candidatului la funcția de Guvernator BNM se convoacă în ședință la ora 17.00

Dosarele candidaților la funcția de Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei au fost examinate de Comisia de concurs, după ce comisia s-a reunit în data de 23 februarie, în prima ședință de lucru, la care a participat și Președintele Parlamentului Andrian Candu.

Pentru concurs și-au depus dosarele nouă candidați: Roman Cernîșev, Vadim Brînzan, Sergiu Cioclea, Serghei Melnik, Valeriu Chițan, Victor Timotin, Gheorghe Dimitrov, Sergiu Iachim și Vladimir Munteanu. Dosarele de participare la concurs ale candidaților au fost plasate pe pagina web a Parlamentului. La solicitarea Speakerului, urmează a fi făcute publice și scrisorile de referință ale candidaților.

”Această acțiune de colectare a dosarelor arată clar că Republica Moldova are concetățeni plecați peste hotare cărora le pasă de țară, tineri care au plecat de mai mulți ani, dar care sînt gata să revină pentru a-și aduce contribuția la dezvoltarea țării, ceea ce e de apreciat. Sîntem plăcut surprinși să vedem calificarea moldovenilor plecați peste hotare și dorința lor de a reveni, chiar dacă veniturile sînt mult mai mici față de ceea ce ar fi cîștigat ca oportunități peste hotare”, a declarat Andrian Candu.

Membrii Comisiei au stabilit că un candidat urmează să completeze dosarul de participare la concurs cu toate actele necesare, iar doi candidați urmează să probeze experiența de cel puțin 10 ani în domeniul financiar sau monetar. Comisia a stabilit ca respectiva informație să fie prezentată pînă vineri, 26 februarie, astfel încît la începutul săptămînii viitoare să fie organizate interviurile de selectare. Totodată, reieșind din considerentul că o parte din candidați se află peste hotare, modalitatea de desfășurare a interviului de selectare urmează a fi de tip videoconferință sau telefonic. În baza acestor interviuri, Comisia va selecta un candidat pe care îl va propune Președintelui Parlamentului pentru a fi prezentat în plenul Legislativului.

”Comisia și-a fixat obiectivul ca pînă vineri să stabilească criteriile de evaluare și punctajul pentru întrebările care urmează a fi adresate în cadrul interviului de selectare. Este propunerea venită din partea colegilor din mediul asociativ și este îmbucurătoare această expertiză pentru a face mult mai transparent și mai obiectiv procesul de evaluare a candidaților”, a menționat Ștefan Creangă, președintele Comisiei pentru selectarea candidatului la funcția de Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei.

Reamintim că, Parlamentul a anunțat un concurs pentru selectarea candidatului la funcția de Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (2016).

La funcția de Guvernator al Băncii Naționale pot candida persoanele care, cumulativ:
dețin cetățenia Republicii Moldova;
au studii superioare/ post-universitare;
au experiență de cel puțin 10 ani în domeniul financiar sau monetar;
cunosc foarte bine și au capacitatea de a vorbi fluent limba engleză.

Candidații urmau să expedieze dosarele la adresa de e-mail guvernator.bnm@parlament.md, cu următoarele documente:
Curriculum Vitae (completat în limbile română și engleză);
Copia actului de identitate (pentru dovada cetățeniei);
Copiile actelor de studii universitare/ post-universitare;
Cel puțin 2 scrisori de referință;
Scrisoare de motivație (preferabil în limba engleză).
Dosarele candidaților vor fi plasate pe pagina web a Parlamentului, în rubrica special creată, cu genericul Selectarea candidatului la funcția de Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei.
Termenul-limită pentru depunerea dosarelor a fost 22 februarie 2016, ora 17.00

sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *