Social

Comisia pentru Situații Excepționale a dispus noi decizii privind consolidarea securității energetice a țării

În contextul stabilizării situației pe piața gazelor naturale, scăderii prețului pentru achiziționarea acestora, dar și ținând cont de rezervele suficiente acumulate pentru sezonul rece 2023 – 2024, SA „Energocom” va restitui în bugetul de stat mijloace financiare în valoare de 1 miliard de lei. O decizie în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

O altă decizie ține de majorarea capacității de transportare a gazelor către depozitele de stocare din Ucraina. Operatorul sistemului de transport va pune la dispoziția SA „Energocom”, pentru perioada de până la 1 noiembrie 2023, capacități suplimentare create pe parcursul întregii perioade la toate punctele de interconectare.

De asemenea, în scopul asigurării necesarului de energie electrică pentru piața internă, în perioada octombrie – decembrie 2023, SA „Energocom” va procura energia electrică solicitată de furnizori și operatorii de sistem, prin încheierea contractelor în baza negocierilor directe sau prin bursă. În cazul în care condițiile de procurare a energiei electrice vor fi modificate, furnizorii și operatorii de sistem vor încheia, în decurs de 2 zile lucrătoare de la semnarea contractelor de achiziție, acorduri adiționale la contractele cu SA „Energocom”.

În vederea facilitării tranzitului mărfurilor de origine non-animală și fluidizării traficului la frontierele Republicii Moldova, un șir de mărfuri originare din Ucraina, tranzitate prin teritoriul țării noastre, vor fi exceptate de la efectuarea controalelor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în conformitate cu practicile actuale ale Uniunii Europene.

Membrii comisiei au mai decis să fie alocate Ministerului Sănătății 2,7 milioane de lei din fondul de intervenție al Guvernului, necesare pentru repararea acoperișurilor edificiilor Centrului de Sănătate Publică din municipiul Edineț, care au fost afectate în urma calamităților naturale produse recent.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *