Justiție

Comisia Pre-Vetting a audiat 13 candidați pentru funcția de membru în CSP

Comisia Pre-Vetting a anunțat miercuri, 31 mai, că a încheiat cea de-a doua și ultima rundă de audieri publice a candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). În total, au fost audiați 13 candidați, cinci candidați procurori și o reprezentantă a societății civile au participat și la interviul public, comunică MOLDPRES.

Astfel, potrivit sursei citate, printre subiectele relevante procesului de evaluare, abordate de membrii Comisiei în cadrul audierilor, au fost sursa mijloacelor financiare folosite de candidați la achiziționarea de bunuri și proprietăți, diferența dintre veniturile obținute și cheltuielile suportate, precum și nereflectarea unor aspecte în declarațiile de avere și interese depuse la Autoritatea Națională de Integritate.

Membrii Comisiei au adresat inclusiv întrebări ce țin de integritatea etică a candidaților, aceste părți fiind examinate în sesiune închisă, acolo unde exista riscul atingerii vieții private a candidatului.

Astfel, în perioada următoare, Comisia Pre-Vetting va elabora și aproba deciziile de evaluare privind candidații evaluați. Totodată, începând cu 18 mai, Comisia a inițiat evaluarea unui nou grup din nouă candidați non-judecători la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), propuși de Parlament.

La concursul pentru funcția de membru în CSP s-au înscris 18 candidați, dintre care 17 procurori din cadrul Procuraturii Generale, procuraturilor teritoriale și specializate și o reprezentantă a societății civile. Dintre aceștia, până la momentul dat, un candidat a promovat evaluarea, iar alți 13 candidați așteaptă decizia Comisiei Pre-Vetting. Patru candidați la CSP nu au promovat evaluarea pe motiv că s-au retras din concurs sau nu au depus în termenii stabiliți actele obligatorii prevăzute de lege.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *