Politică

Comisiile parlamentare discută taxa offshore și noul statut al Poliției

Comisiile parlamentare de profil vor discuta proiectul de lege cu privire la activitatea Poliției și statutul polițistului propus de Guvern. Potrivit notei informative a proiectului, acesta prevede care sunt atribuțiile Poliției, precum și stabilește expres interdicția pentru Poliție de a cauza, încuraja sau tolera orice formă de tortură, tratament inuman sau degradant. Totodată, se instituie modul de evaluare periodică a angajaților, de testare a integrității profesionale și alte măsuri de prevenire a coruptibilității și asigurării integrității profesionale a efectivului.

Reforma MAI va fi pusă în discuție și în ceea ce privește proiectul de lege cu privire la Corpul de carabinieri, potrivit căruia carabinierii vor prelua integral de la Poliţie atribuţiile de asigurare şi restabilire a ordinii publice, de pază a obiectivelor de importanţă deosebită. Dacă proiectul propus va fi adoptat de Parlament, carabinierii vor ocupa o poziţie activă în asigurarea şi restabilirea ordinii publice, paza obiectivelor de importanţă vitală, a căror listă se aprobă de Guvern, precum şi paza misiunilor diplomatice acreditate în R. Moldova.

Astăzi urmează să se stabilească dacă va fi avizat și respectiv înaintat către Parlament proiectul de Lege privind Stema de Stat a R. Moldova, proiect care stabileşte edificiile, locurile şi obiectele în care Stema de Stat urmează a fi amplasată obligatoriu, precum şi interdicţiile de amplasare şi reproducere a acesteia.

Un alt proiect dezbătut în comisii este proiectul de lege cu privire la taxa offshore, care, potrivit notei informative, este absolut necesară, având în vedere gradul de risc sporit al operațiunilor financiare cu/prin zonele offshore, care duc iminent la exportul capitalului din țară, la spălarea banilor și evaziune fiscală.

De asemenea, dacă proiectul de hotărâre a Parlamentului pentru completarea și modificarea punctului I din Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și la zilele de odihnă în R. Moldova va fi avizat și înaintat în Legislativ, atunci începând de anul acesta vom mai avea o sărbătoare națională: „Festivalul Național – Ziua Nucului”, care va fi marcat în prima zi de duminică a lunii noiembrie.

(A.C.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *