CSI / RusiaExterneUcraina

Comitetul Olimpic Rus a fost suspendat de CIO. Președintele Ucrainei salută decizia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat suspendarea de către Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a Comitetului Olimpic Rus (COR), care a fost anunțată joi, 12 octombrie, de Biroul Executiv al CIO, întrunit la Jio World Centre, în Mumbai, Indonezia.

Pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina, ROC a fost suspendat în prima zi a reuniunii Comitetului Executiv al CIO, deoarece a recunoscut consiliile olimpice din patru regiuni anexate ilegal de Ucraina, ceea ce a fost considerat o încălcare a Cartei Olimpice, relatează Stiripesurse.ro.

Președintele CIO, Thomas Bach, s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski la Kiev în 2022, dar președintele Ucrainei a fost un critic al inițiativei de a permite sportivilor ruși și bieloruși să revină la competiții ca neutrali individuali, aprobată în martie, cu condiția ca aceștia să nu susțină războiul și să nu fie afiliați la armată.

Oficialii ucraineni au reacționat cu indignare la mișcarea CIO, amenințând cu boicotarea Jocurilor Olimpice de anul viitor de la Paris dacă sportivii ruși și belaruși vor participa, acuzând CIO că sprijină tacit războiul din Ucraina.

Retorica unor oficiali a fost respinsă ca fiind ”total inacceptabilă” de către CIO, iar în februarie anul acesta a declarat că Bach nu intenționează să dea curs unei invitații făcute de Zelenski în orașul Bahmut din estul Ucrainei, aflat în conflict.

Astfel, în ciuda relației uneori neplăcute, președintelui ucrainean i-a lăudat pe cei care au stat în spatele suspendării ROC.

”Există o decizie a Comitetului Internațional Olimpic, care a suspendat calitatea de membru al Comitetului Olimpic Rus”, a declarat el, citat de insidethegames.

”Toată lumea ar trebui să respecte integritatea teritorială a națiunilor și Carta ONU [Organizația Națiunilor Unite].

Iar dacă cineva din Rusia crede că poate folosi sportul și mișcarea olimpică drept armă, cu siguranță nu va funcționa.

Mulțumesc tuturor celor care apără principiile olimpismului”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *