ActualitateExterne

Compania rusă de căi ferate a fost declarată în incapacitate de plată. Care este motivul?

O agenție europeană pentru datorii a adoptat o hotârâre prin care RZD, compania rusă de căi ferate, să fie considerată în incapacitate de plată, acesta fiind primul caz de insolvență în cazul unor împrumuturi ruse de la invadarea Ucrainei, scrie Reuters.

Este vorba de obligațiuni de 250 de milioane franci elvețieni (268 de milioane de dolari americani) luat de RZD Capital pentru finanțarea companiei, având ca termen 2026. Comitetul Determinării Derivatelor de Credit pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa a anunțat luni că un eveniment de tipul „eșec de plată” a avut loc în legătură cu instrumentele financiare ale RZD.

Rusia a invadat Ucraina în data de 24 februarie. Din cauza războiului, Occidentul a impus mai multe runde de sancțiuni, ceea ce mai departe a ridicat spectrul intrării în incapacitate de plată atât pentru guvernul de la Moscova, cât și pentru multe dintre companiile din Rusia.

Rușii spun că au încercat să plătească, dar nu au avut cum

În comitetul care a votat „da” pentru declararea incapacității de plată se află bănci precum Bank of America, Goldman Sachs și JPMorgan. Întâlnirea pentru a decide soarta obligațiunilor în cauză a avut loc în data de 8 aprilie. RZD a anunțat că a încercat să facă plățile scandente pentru data de 14 martie, dar nu a reușit din cauza „obligațiilor legale si de reglementare din cadrul rețelei bancare corespondente”.

Ce datorii are Rusia?

Moscova a reușit totuși să facă o serie de plăți pentru mai multe împrumuturi scandente, în ciuda sancțiunilor occidentale.

Anton Siluanov, ministrul rus de Finanțe, a amenințat cu acțiuni legale dacă Vestul va forța intrarea Rusiei în faliment, conform Reuters. Rusia are o datorie totală de 261,7 miliarde de dolari, din care 20% sunt datorii externe. În cazul incapacității de plată a Rusiei, aceasta ar fi prima din 1917 încoace.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *