Editorial

Compania „Sheriff” discriminează pensionarii moldoveni. Care ar fi SOLUȚIA?

  De ceva timp, supermarketurile care aparțin acestui agent economic, oferă carduri de discount aproape tuturor persoanelor în etate de peste Nistru, cu excepția celor care dețin cetățenia R. Moldova.

Reduceri pentru ruși, ucraineni și belaruși

Astfel, la intrare în toate supermarketurile „Sheriff” au apărut anunțuri pentru pensionarii cu cetățenia Federației Ruse, a Ucrainei și a Belarusului, prin care acestora li se aduce la cunoștință că pot beneficia de carduri de discount în magazinele companiei, dacă au viză de reședință în regiunea transnistreană timp de cel puțin doi ani. Posesorii cardurilor se pot bucura de 10% reduceri de preț la lactate, produse de patiserie și igienice.

Firește că de reducerile în cauză se bucură și cetățenii republicii secesioniste. Mai bine zis, cardurile nu sunt destinate moldovenilor din regiune, care nu au și cetățenia Transnistriei. Dar dacă așa stau lucrurile, avem de a face cu o acțiune de șantaj evidentă, în care trebuie să te vinzi dracului pentru o bucată de pâine. Adică, dacă ești bătrân și vrei macaroane ieftine, să zicem, ești presat de circumstanțe să-ți scuipi pe demnitate și să devii cetățean al unui stat inexistent.

Am putea presupune că astfel „Sheriff” încearcă să se asigure că supermarketurile sale nu vor fi luate cu asalt de către pensionarii din dreapta Nistrului, dar acest lucru nu trage la cântar, deoarece același anunț prevede explicit că beneficiarii de carduri trebuie să-și aibă locuința dincolo de râul care ne separă.

Intervenția lui Dodon ar putea fi salvatoare

În acest caz, Chișinăul nu poate interveni oficial pentru a-și apăra cetățenii săi, fiindcă Tiraspolul i-ar întoarce spatele cât ai zice pește. Dar să nu uităm că există Igor Dodon, unul dintre politicienii moldoveni care se proclamă drept mare susținător al poporului oropsit de regimul oligarhic și care reprezintă singurul partid din Parlamentul R. Moldova căruia i se permite să-și facă publicitate electorală în Transnistria. Aceasta se datorează în mod sigur relațiilor prietenești pe care socialiștii moldoveni le au cu autoritățile de la Moscova. Iar această apropiere de Kremlin l-ar ajuta neîndoielnic pe Dodon să vină în apărarea pensionarilor din statul fantomă, nerecunoscut de nimeni în lume.

Eu l-aș ruga pe Dodon să nu se supere pe mine, așa cum o face de fiecare data când îi spun adevărul despre minciunile sale, și barem de ochii lumii să se gândească și la săracii din țara pe care vrea s-o conducă. După cum stau lucrurile în prezent, intervenția sa pe lângă Moscova i-ar putea salva de la foame inclusiv pe unii alegători de-ai săi. Cu atât mai mult, cu cât aici dividendele politice contează mult mai puțin decât bunul simț. Da, într-adevăr, se pare că Dodon joacă pentru ruși în schimbul banilor, dar asta nu e o scuză, oricum. Și ecuația nu este atât de complicată, ca să ne împiedice să pricepem că Dodon are de ales între bani și viața unor bătrâni pe care el însuși se bate cu pumnul în piept că vrea să-i apere.

PSRM, între demnitate și bani…

Măcar în acest sens, de-ar pune mâna și Dodon, ar face un lucru bun, cel puțin din punct de vedere creștinesc, dacă se tot laudă că este credincios. Nu e nimic mai frumos în fața Creatorului decât să-ți aperi poporul în situații critice. Aici el ar putea face abstracție de faptul că atitudinea discriminatorie în raport cu moldovenii este la ordinea zilei în republica fantomă din motivul că în joc este viața unor bieți oameni. Doar nu-l costă nimic să zboare la Moscova și să zică: „Măi Rogozin, eu înțeleg că în Transnistria ta există trei limbi de stat, dar numai rusa e recunoscută. Eu mai înțeleg că toți judecătorii și procurorii de acolo sunt agenți ai KGB-ului. La fel înțeleg că absolvenții de școli românești nu sunt angajați în câmpul muncii în țarcul tău din țara mea. Dar, de bine, de rău, măi omule, nu putem băga în căcărania noastră niște moșnegi, vai de viața și viitorul lor”. E atât de simplu, încât sunt convins că și Rogozin ar zice: „Ну ладно, хорошо!”. Atunci de ce nu o face, ai?
Pornind de la ideea că modul de discriminare al cetățenilor R. Moldova depășește limitele oricărui bun simț în Transnistria, îi sfătuim pe alegătorii lui Dodon de peste Nistru să se uite mai întâi în buzunare și doar după aia la fițuicile pe care le găsesc prin cutiile poștale, care promovează imaginea liderului PSRM. Toată țara știe că Dodon minte, cum a făcut-o și în cazul în care a promis că deputații săi au renunțat la cetățenia României, însă de data aceasta electoratul trebuie să-i ceară socoteală, cu ochii la cer și cu cârja îndreptată în sus, de unde Dumnezeu va decide cui să-i dea dreptate și pe cine să pedepsească. Pentru că lumea nu mai poate fi prostită în asemenea hal de dragul unor sume exorbitante de bani pe care se înțelege că Moscova le varsă în buzunarele liderului socialist de la Chișinău…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *