Actualitate

Compania „Teleradio Moldova” va reveni din subordinea Consiliului Audiovizualului (CA) sub control parlamentar. Proiectul este adoptat

Documentul prevede revizuirea mecanismului de constituire a componenței Consiliului de supraveghere al furnizorului public național de servicii media și a Consiliului Audiovizualului, scrie zdg.md.  

Astfel, directorul general al furnizorului public național de servicii media urmează să fie desemnat de către Parlament la propunerea Consiliului de supraveghere și dezvoltare al furnizorului public național.

„Proiectul are drept obiectiv modificarea Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova cu unele prevederi ce ar permite responsabilizarea furnizorului public național de servicii media – Compania „Teleradio-Moldova” prin instituirea unui mecanism de control parlamentar, precum și revizuirea modalității de constituire a componenței Consiliului de supraveghere al Companiei „Teleradio Moldova” și a Consiliului Audiovizualului, instituind mai multă claritate și o reprezentare proporțională în procesul de desemnare a candidaților la funcția de membru în aceste consilii”, este arătat în document.

În condițiile reîntoarcerii furnizorului public național de servicii media sub control parlamentar, proiectul de lege propune ca mandatul actualilor membri ai Consiliului de supraveghere, a directorului general al companiei „Teleradio Moldova” și a directorilor generali-adjuncți să înceteze de drept la data intrării în vigoare a modificărilor.

Documentul mai prevede introducerea în câmpul de acțiune a controlului parlamentar, a unui temei de demitere de drept a membrilor Consiliului de supraveghere și Consiliului Audiovizualului, în cazul respingerii de către Parlament a raportului anual de activitate.

Potrivit autorilor proiectului de lege, la etapa implementării soluțiilor legislative, nu vor fi necesare alocări de mijloace financiare de la bugetul de stat. Proiectul de lege a stârnit mai multe reacții în societate. Astfel, pe marginea acestuia au fost organizate consultări publice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *