Social

Compania unui miliardar rus sancționată în Republica Moldova. Cine este Oleg Boiko?

Consiliul Concurenței a sancționat cu amendă două companii de creditare nebancară pentru concurenţă neloială. Acestea sunt OCN Credits 2 All SRL și OCN Viaconto Minicredit SRL.

Astfel, potrivit Consiliului Concurenței, OCN Iute Credit SRL a depus o plângere împotriva acțiunilor celor două companii, invocând acţiuni de concurenţă neloială, transmite Mold-street.com.

Risc de creare efectivă a confuziei

Aceasta s-a manifestat „prin crearea confuziei în rândurile consumatorilor în contextul utilizării termenului „iute” și a sintagmei „iute credit” în procesul realizării publicității ofertelor de creditare nebancară prin intermediul paginii web www.monily.md, totul în condițiile în care termenul și sintagma menționată constituie mărci înregistrare de către titularul de drepturi OCN Iute Credit”.

Ca urmare a investigației, prin Decizia Plenului Consiliului Concurenței s-a constatat încălcarea de către întreprinderile Credits 2 All și Viaconto Minicredit a prevederilor art. 19 alin. (1) lit. a) din Legea concurenţei.

„Astfel, acțiunile întreprinderilor reclamate denotă un risc de creare efectivă a confuziei și implică în calitate de efect potențial o asociere eronată în percepția consumatorilor în ceea ce privește identitatea comercială a întreprinderilor în interesul cărora sunt expuse ofertele de prestare a serviciilor de creditare nebancară”, precizează Consiliul Concurenței.

Suma amenzii aplicate pentru acțiunile de concurență neloială în cazul Credits 2 All SRL a constituit 87.111,89 lei, iar în cazul Viaconto Minicredit SRL – 806,23 lei.

Firma unui miliardar rus

De notat că Credits 2 ALL SRL (kreddy) are ca unic asociat firma Piressa Holdings Limited din Cipru, al cărei unic beneficiar este miliardarul rus Oleg Boiko, locul 68 în clasamentul Forbes al celor mai bogați ruși din 2022, cu o avere de 1,3 miliarde de dolari.

În 2019, Banca Centrală a Rusiei a calificat reputația lui Boiko drept nesatisfăcătoare.

Miliardarul rus deține holdingul Finstar și în 2014 a încercat să preia controlul asupra Eurocreditbank, iar potrivit unor surse ar fi fost implicat și în negocierile din acel an, dintre Kremlin și comunistul Vladimir Voronin.

Cât despre Viaconto Minicredit SRL aceasta are ca unic asociat firma Vialet Finance SIA din Letonia. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *