Social

Complexul Memorial ”Eternitate” va trece în gestiunea Primăriei Chișinău

Complexul Memorial ”Eternitate” din Capitală urmează, din 1 iunie, să treacă în gestiunea Primăriei Chișinău, a declarat primarul Capitalei.

„Acest lucru a fost solicitat de mai multe ori de guvern. Nu prea este temei legal acum să facem acest transfer, dar voi ruga colegii să pregătească actele necesare. Vom avea grijă și de această zonă, acest lucru nu ne sperie”, a menționat edilul, scrie Publika.md.

Complexul memorial ”Eternitate”, este unul dintre cele mai vizitate monumente istorice din Capitală. Anual, în preajma zilei de 9 mai, aici sunt organizate diverse manifestaţii dedicate zilei victoriei asupra fascismului şi sunt depuse flori în memoria ostaşilor căzuţi pe câmpul de luptă.

Memorialul ”Eternitate” a fost edificat în 1975, pe locul a trei cimitire vechi. Lucrările au durat câţiva ani.

Simbolul memorialului îl constituie baionetele înalte de 25 de metri, unite într-o piramidă a păcii. Ulterior, acestea au fost acoperite cu piatră de granit negru şi roşu.

Baionete în jurul focului veşnic semnifică încheierea definitivă a războiului. La amenajarea monumentului au fost utilizaţi sute de metri cubi de granit, care a fost adus din regiunea rusă Karelia.

Iniţial, memorialul se numea Complexul Marii Biruinţe. În 2006, când a vut loc ultima reconstrucţie, echipa de arhitecţi a propus ca acesta să fie redenumit.

Un alt element reprezentativ al memorialului îl constituie o piatră comemorativă, pe care sunt trecute numele ostaşilor ostaşilor moldoveni căzuţi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Acest monument reprezintă o floare din piatră şi steaua ostaşilor originari din Moldova. Ea încheie ideea axei arhitecturale de comemorare a eroilor căzuţi.

Memorialul Eternitate se extinde pe o suprafaţă de aproximativ cinci hectare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *