CSI / RusiaUE / Nato

Complotul de temut al lui Putin are o nouă țintă: Vrea să destabilizeze o țară NATO cu 40 de milioane de locuitori

Visurile de expansiune ale Vladimir Putin începute cu războiul din Ucraina acum mai mult de 17 luni, nu se opresc aici. Președintele rus și-a pus în mișcare un complot de temut împotriva unei noi ținte din Europa.

Oficiali de la Varșovia afirmă că Rusia vrea să destabilizeze Polonia, împingând propaganda Moscovei în societatea din acest stat NATO.

În timp ce Polonia trimite alte mii de trupe și elicoptere de luptă la granița cu Belarus pentru a preveni un posibil conflict cu Grupul Wagner al Rusiei, o amenințare mai insidioasă îi tulbură pe oficialii polonezi de vârf, potrivit Daily Beast.

De asemenea, Kremlinulul și-a pus în mișcare mâna de influență care vizează Polonia în ultimele zile, cu agenți și oficiali ruși și belaruși, inclusiv însuși președintele rus Vladimir Putin, împingând propagandă în societatea poloneză cu mesaje care stârnesc scepticismul cu privire la sprijinirea Ucrainei, a declarat un oficial polonez.

Avertismentul că Rusia lucrează pentru a destabiliza politica poloneză coincide cu Varșovia și-a fixat data alegerilor săptămâna aceasta pentru 15 octombrie 2023. După cum se gândește, operațiunea de influență rusă pare să urmărească exacerbarea diviziunilor între poporul polonez și să provoace rupturi în societate înainte de alegeri, toate în timp ce slăbesc sprijinul polonez pentru Kiev, pe măsură ce Rusia își continuă războiul în Ucraina.

„Sprijinul popular pentru Ucraina este foarte mare în Polonia pentru o societate. Este aproape unanim când vine vorba de viziunea noastră despre conflict, cine este tipul rău, care este cu adevărat responsabil pentru tot ce se întâmplă și de ce trebuie să avem grijă de refugiații ucraineni”, a spus oficialul. Dar „există și un element în societatea poloneză care este destul de sceptic… Cred că rușii ar putea crede că acest tip de mesaje ar putea atrage audiența sceptică în perioada premergătoare alegerilor”.

În timp ce majoritatea societății poloneze sprijină sprijinirea Ucrainei în lupta sa de a împiedica o preluare rusă, există pături sociale care sunt mai puțin entuziasmate de cantitatea de ajutor îndreptată către cauza ucraineană.

Aproximativ 65% dintre polonezi doresc ca Varșovia să susțină în continuare Ucraina, în timp ce aproximativ 34% doresc ca Polonia să fie neutră, potrivit rezultatelor sondajului din mai-iunie al Centrului pentru Studii Est-Europene și Internaționale, publicat la începutul acestei luni. Cei chestionați care au spus că sprijină sprijinirea Ucrainei s-au diminuat în ultimele luni, scăzând cu aproape 20 de puncte față de 83% sprijin din același sondaj de anul trecut.

Pentru Ucraina și securitatea Europei, miza operațiunii de influență a Rusiei în Polonia, o țară NATO cu 40 de milioane de locuitori, este mare: Polonia a servit drept centru pentru direcționarea ajutorului occidental către Ucraina. Aceasta a fost cheia pentru contracararea agresiunii ruse, ceea ce face ca Moscova să o urmărească o țintă evidentă.

„Unul dintre obiectivele principale ale Rusiei pentru schemele de influență care vizează Polonia este dizolvarea sprijinului popular pentru Ucraina în Polonia”, a declarat Givi Gigitashvili, un cercetător concentrat pe Caucaz și Europa de Est la Laboratorul de cercetare criminalistică digitală al Consiliului Atlantic.

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *