Cultură

Compozitorul Eugen Doga a lansat un CD la București

Albumul conține 18 melodii, printre acestea aflîndu-se „Maria Mirabela”, valsul din filmul „Dulcea și tandra mea fiară” , „Metamorfoze”, „Orașul meu alb”, „Drumul țiganilor”, „Ruga”, „Păstrați iubirea” ș.a.

„Firește că era cazul să cunoașteți cu mulți ani înainte această muzică. M-am străduit să includ aici piese care au rezistat timpului și care au trecut hotarele multor continente”, a spus Eugen Doga.

În cadrul manifestării, Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român, i-a oferit compozitorului basarabean o diplomă de excelență. „Permiteți-mi ca, în numele instituției pe care o reprezint, să vă oferim cu acest prilej o diplomă de excelență. Permiteți-mi să vă aduc un omagiu suplimentar și să spun că sînt rare personalitățile care au abordat cu atîta măiestrie absolut orice gen de muzică. Eu nu cunosc pe altcineva. Aveți un dar deosebit ca tot ceea ce este muzical să nu vi se pară străin de muzică, de creația dumneavoastră, și să-l faceți remarcabil”, a spus Radu Boroianu.

Directorul Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, Alexandru Arșinel, i-a oferit compozitorului Eugen Doga o serie de „simboluri românești” — o sticlă de vin, o muzicuță, cartea „Alexandru Arșinel — De la Dolhasca pe Calea Victoriei” și un CD cu o culegere de melodii înregistrate și interpretate de el însuși.

Eugen Doga s-a născut la data de 1 martie 1937 în satul Mocra, raionul Rîbnița. A studiat la Școala de muzică "Ștefan Neaga" din Chișinău (1951-1955), apoi la Conservatorul de stat din Chișinău (1955-1960), la clasa de violoncel a lui G. Hohlov și la Institutul de Arte "Gavriil Muzicescu" din Chișinău (1960-1965), la clasa de compoziție a profesorului Solomon Lobel. A scris cantate, poeme simfonice, piese instrumentale, cvartete de coarde, piese instrumentale, romanțe ș.a. A compus o simfonie și muzică pentru peste 200 de filme.

Pe 1 martie, Eugen Doga împlinește 80 de ani. Cu ocazia acestei aniversări, Cabinetul de miniștri al R. Moldova a aprobat recent proiectul hotărîrii Guvernului cu privire la “sărbătorirea aniversării a 80-a a compozitorului Eugen Doga”, elaborat de Ministerul Culturii.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *