Femeia

Compromisuri

Am avut parte de o copilărie perfectă, în care, într-adevăr, compromisurile nu au existat. Este drept, viaţa pe atunci nu a fost una desprinsă din basme, dar am fost fericit şi nu am simţit că mi-ar lipsi ceva, chiar dacă lipsuri au existat, iar pentru asta trebuie să le mulţumesc părinţilor pentru că au ştiut să-mi zugrăvească lumea astfel încât eu să o văd altfel decât era de fapt.

Am ajuns la anii adolescenţei naiv, copilăros şi cu un zâmbet tâmp pe chip, într-o eră a sistemului, a individualismului, într-o societate care ne deviază atenţia de la perfecţiunea vieţii la lupta pentru supravieţuire. Deloc întâmplător, mi-am luat-o pe cocoaşă pe plan sentimental. Am avut prea multă încredere în femei care nu au meritat-o. Culmea, nici nu am renunţat la naivitate pentru că eu încă mai credeam că trăim într-o lume perfectă, în care compromisul ar putea să nu existe. Orice relaţie de cuplu presupune o negociere continuă. În permanenţă, ceea ce el îşi doreşte trebuie dezbătut pentru ca ea să fie de acord, dar femeia poate dori altceva şi, pentru a nu-l supăra, îi oferă mai puţin, pentru a se încadra în buget, dacă e să discutăm despre planul material, până când cei doi vor ajunge la un numitor comun. Pe plan sentimental, se întâmplă la fel.

Copt, la anii maturităţii, cu zâmbetul tâmp pe chip şi în continuare naiv, am ajuns la concluzia că este nevoie de compromisuri pentru a putea trăi în armonie. Un nonsens, în aparenţă, dar cum m-aş putea bucura de persoana iubită, dacă nu prin a-i oferi totul şi a primi în schimb atât cât se poate?

Privesc amuzat spre trecutul îndepărtat, la o perioadă în care, imediat ce am aflat că ea s-a apucat de fumat, am căzut la pat, făcându-mi-se rău fizic. Am fost incapabil să ma adaptez, când aş fi putut, foarte bine, să o accept cu bune şi rele. Bucuria din ochii persoanei iubite ar trebui să fie cu mult mai importantă decât fumul din plămânii mei.

Înţelegerea compromisului reprezintă drumul de la copilăria inocentă la maturitatea conştientă.

www.umbluliber.com
Sursa: Timpul Suplimentul Femeia
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *