Moldova

Comuniștii califică proiectul bugetului drept „slab” și „cu multe lacune”

„Am așteptat cu nerăbdare acest proiect. Din păcate, și în acest an, creșterea veniturilor se bazează pe importuri, iar cifrele sunt mai mari decât anul trecut. De asemenea, proiectul prevede descreșterea cu 0,7 % a cheltuielilor pentru personalul central. Încă un punct – scrie foarte clar că pentru 2011 este prevăzută optimizarea cadrelor din sectorul bugetar, cu 8 % și, în special, se menționează că în domeniul învățământului” cadrele didactice vor fi reduse cu 7 la sută”, a declarat jurnaliștilor deputatul Igor Dodon.

Amintim că proiectul Legii Bugetului de stat pentru 2011 va fi aprobat de către Guvern sâmbătă. Acest lucru a fost anunţat de premierul Vlad Filat la sfârşitul şedinţei de miercuri a Executivului. Proiectul a fost definitivat şi prezentat Guvernului de către Ministerul Finanţelor pe 1 martie 2011.
Pentru 2011 sunt planificate încasări la buget puţin peste 19 miliarde de lei, iar cheltuieli – circa 20 de miliarde de lei. Astfel, deficitul bugetului în acest an va constitui un miliard 200 milioane de lei.

Sursa principală de venituri ale bugetului public naţional rămân a fi veniturile indirecte, atingând circa 17,5 la sută în PIB, faţă de 17,1% în anul 2010. Iar principala sursă de venituri indirecte va fi din TVA (74,2%). Din suma totală a cheltuielilor, aproape 52 la sută se vor utiliza pentru finanţarea programelor autorităţilor publice centrale.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *