Moldova

Comuniștii folosesc ilegal Stema de Stat

E vorba de capul de bour de pe drapelul bicolor pe care partidul de opoziție îl promovează la manifestațiile în masă. Deși anul trecut a fost adoptată o lege care protejează simbolurile publice, cele naționale au rămas în continuare vulnerabile în fața abuzurilor.

Stema de Stat a fost adoptată prin lege pe 3 noiembrie 1990, fiind, după drapel, al doilea simbol instituit al Republicii Moldova. Este bine cunoscut faptul că acesta se compune dintr-o acvilă cruciată, scutul tradițional istoric, pe fundalul căruia figurează capul de bour cu steaua moldovenească, semiluna și o roză cu cinci petale. În momentul în care PCRM a decis boicotarea ședințelor Parlamentului și a ieșit cu proteste antiguvernamentale, unul din elementele fundamentale ale Stemei de Stat, capul de bour, a fost atașat la noua invenție comunistă – drapelul bicolor, pe care partidul de opoziție a început să-l fluture alături de simbolurile sovietice, secera și ciocanul. Lucrul acesta se întâmpla după ce a fost adoptată Legea cu privire la simbolurile publice din 28 iulie 2011. Membrul Comisiei Naționale de Heraldică și unul din autorii legii Vlad Mischevca notează că Stema de Stat nu poate fi utilizată de către alte partide în stemele proprii. „Capul de bour pe drapelul bicolor nu poate fi considerat legal, deoarece reprezintă practic o copie a unui simbol de pe Stema de stat”, a declarat Vlad Mischevca. Cu toate acestea, Legea cu privire la simboluri publice prevede că „reproducerea simbolurilor naţionale şi a elementelor acestora în simboluri corporative, teritoriale şi particulare se admite în limitele regulamentului de utilizare a simbolului naţional respectiv”. Regulamentul Stemei de Stat din 1990 nu spune nimic despre dreptul formațiunilor politice în utilizarea simbolurilor naționale, în schimb stipulează clar că numai Parlamentul stabilește cazurile de reproducere a imaginii Stemei de Stat. Juristul Vitalie Catan observă că legislația nu este foarte restrictivă, ceea ce lasă loc pentru speculații. „Pe mine mă deranjează nu atât capul de bou, cât faptul că PCRM promovează tricolorul rusesc, când la manifestări steagurile bicolore sunt asistate de drapele albe. Din punct de vedere cromatic, se formează percepția unui drapel al Rusiei”, notează juristul.

La Bălți, în timpul manifestațiilor agresive pe de 5 august, partidele proruse au fluturat steagurile regiunilor separatiste din Republica Moldova. Comuniștii au arborat o „pădure” de steaguri bicolore având ca stemă cap de bour. Viorel Tureac, procuror din municipiul Bălți, a declarat că în prezent un grup de lucru operativ investighează înregistrările video pentru a identifica autorii acțiunilor violente. „Va fi examinat și aspectul cu steagurile străine. În imagini nu am prea văzut drapele ale Republicii Moldova”, a subliniat procurorul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *