Politică

Condiţia PCRM pentru alegerea preşedintelui: Aderarea RM la Uniunea vamală euro-asiatică

„R. Moldova are o şansă istorică de a ieşi din criză. Este vorba de aderarea R. Moldova la Uniunea vamală euro-asiatică (Rusia, Belarus şi Kazahstan)”, a declarat V. Voronin, în urmă cu câteva minute într-o conferinţă de presă.

Aceasta pare a fi şi miza negocierilor cu partidele din Alianţă, a dat de înţeles Voronin, care a mai precizat că înainte de a începe discuţiile cu liderii AIE, trebuie fixată data alegerilor pentru şeful statului.

„Considerăm că purtarea oricăror negocieri fără anunţarea datei alegerilor este un şiretlic, care nu duce nicăieri”, a menţionat Voronin.

„Se caută voturile de aur de la PCRM sau să atragă PCRM-ul în conflictele interne ale Alianţei. Nu doresc să trec la personal, şi să dau calificative, însă noi nu vedem diferenţe fundamentale între liderii AIE, cine este mai frumos, mai inteligent, mai oligarh, sau cine dintre cei doi Vlazi este mai aproape de Mihai Ghimpu”, a declarat Vladimir Voronin, care a precizat că „PCRM nu caută voturi (ref. la alegerea preşedintelui), fără o schimbare clară a cursului RM, altfel ar însemna o simplă cârdăşie”.

"Începând cu 1 ianuarie 2012, Uniunea euro-asiatică se va transforma într-un spaţiu economic unic, va deveni o raritate definitivă. Acest proiect este important pentru RM deoarece ar permite negocierea cu UE a regimului de vize", a spus Voronin, care s-a arătat convins că Rusia va beneficia înaintea noastră de abolirea regimului de vize pentru UE.

Printre avantajele aderării RM la Uniunea vamală Rusia, Belarus şi Kazahstan, Vladimir Voronin a specificat: un dialog mai constructiv cu UE referitor la zona de comerţ liber, preţuri unice la energia electrică, diminuarea preţului la gazul natural, accesul la o piaţă enormă, posibilitatea de atragere a investiţiilor, perspective educaţionale noi, precum şi soluţionarea imediată a conflictului transnistrean.

"Nu trebuie să respingem această sarcină motivând că RM nu are hotar comun cu această uniunea vamală, avem hotar, este vorba de ieşirea la Marea Neagră".

RM trebuie să ia o decizie urgentă despre aderarea la Uniunea vamală euro-asiatică. PCRM este gata pentru un astfel de dialog”, a declarat în încheiere liderul PCRM.

Timpul.md (A.T.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *