Ultima oră

Condiții SIMPLIFICATE de eliberare a vizelor pentru EUROPA

„Nu demult am reușit să ajungem la o nouă înțelegere privind facilitrea condițiilor de eliberare a vizelor, care au fost definite în Acordul între Comunitatea Europeană și Republica Moldova privind facilitarea eliberării vizelor, semnat la 1 ianuarie 2007. Potrivit noilor prevederi, simplificarea eliberării vizelor europene și reducerea sau scutirea totală de taxe se va face pentru mai multe categorii de cetățeni ai Republicii Moldova (jurnaliști, șoferii care prestează servicii de transport internațional, studenții și participanții tineri la seminare și evenimente sportive sau culturale, rude apropiate ale persoanelor cu reședință legală în Uniunea Europeană). În multe cazuri, persoanele din aceste categorii vor putea beneficia de scutirea taxei pentru viză", a declarat Mátyás Szilágyi în debutul conferinței de presă.

Noutățile Centrului Comun de Vize

Printre noutățile anunțate de Ambasadorul Ungariei s-au mai regăsit următoarele:

– Deținătorii de pașapoarte de serviciu biometrice vor fi scutiți de obligația de a obține o viză pentru călătoriile de scurtă durată.

– A fost extins intervalul de timp prevăzut pentru depunerea cererilor de vize. Astfel, dacă în incinta Centrului Comun de Vize vor rămîne persoane, care n-au reușit să-și depună în timp util dosarul, atunci acestea vor fi deservite și după sfîrșitul programului de depunere a cereilor de viză.

– Cetățenii vor avea posibilitatea să achite taxele pentru viză în filialele Băncii „Victoriabank" pînă la ora 17.00. Anterior, o puteau face doar pînă la ora 16.00. În acest sens, Centrul Comun de Vize a semnat un Acord cu Victoriabank.

– Termenul de programare prin telefon a fost extins de la o lună pînă la două luni.

– Începînd cu luna octombrie 2013, cererile de vize vor putea fi depuse și online pe site-ul Centrului Comun de Vize. Astfel, cetățenii vor avea posibilitatea să depună cererile pentru obținerea vizelor prin trei modalități: prin telefon, prin progarmare directă la Centru și online.

– Pentru ameliorarea condițiilor de așteptare ale cetățenilor, în fața Centrului Comun de Vize vor fi instalate bănci și copertine. Va fi reînnoit și sistemul de microfoane, ceea ce va înlesni conversația dintre angajații Centrului și solicitanții de vize.

Activitatea Centrului Comun de Vize în cifre

– Centrul Comun de Vize și-a început activitatea în anul 2007. La acea vreme, aici puteai obține vize de călătorie în Ungaria, Austria, Slovenia, Letonia și Ungaria. Astăzi, aici sînt reprezentate 16 țări: Austria, Belgia, Croația, Danemarca, Grecia, Elveția, Estonia, Finlanda, Letonia, Marele Ducat de Luxemburg, Norvegia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Olanda și Ungaria.

„Din ce în ce mai mulți cetățeni obțin vize Schengen multiple și cu termen de valabilitate extins. Lucrurile merg bine și cetățenii cunosc deja cerințele pentru obținerea vizelor Shengen. Fenomenul mai vorbește și despre faptul că cetățenii Republicii Moldova nu reprezintă un risc din punct de vedere migrațional pentru Uniunea Europeană", a subliniat Ambasadorul Ungariei.

Statisticile Centrului comun de vize arată că anual sînt emise gratis în jur de 53-54% din numărul total de vize. În opinia lui Mátyás Szilágyi, în timpul apropiat numărul vizelor emise gratis ar putea crește.

În anul 2012 la Centrul Comun de Vize au fost depuse peste 17600 de cereri pentru obținerea vizelor. „Cea mai mare parte a vizelor a fost eliberată cu scopul de a călători în Grecia (37% din numărul total de cereri de vize). Pe locul doi s-a clasat Ungaria, cu 16,3% și pe locul trei se află Austria, cu 12,3%", a oferit detalii Ambasadorul.

În opt luni ale anului 2013 la Centrul Comun de Vize au fost depuse 14700 cereri de obținere a vizelor.

Ambasadorul Ungariei despre Summitul de la Vilnius și liberalizarea regimului de vize pentru moldoveni

„Din punctul nostru de vedere Moldova nu reprezintă un risc migațional pentru Uniunea Europeană și este gata să aibă un regim liberalizat de vize. Desigur, există condițiile UE în procesul de liberalizare al regimului de vize. În mare parte, Republica Moldova le-a îndeplinit deja. Ne dorim ca ceea ce nu s-a reușit deocamdată, să se facă în viitorul apropiat. Summitul de la Vilnius va fi un moment istoric și important din punctul de vedere al apropierii de Uniunea Europeană și al atingerii scopului final – liberalizarea regimului de vize. Sîntem optimiști și considerăm că acest scop va fi atins curînd. Așteptăm evenimente majore în anul 2014".

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *