Actualitate

Conferința Jurnalismului de Date la prima ediție

Prima zi a evenimentului a fost dedicată prezentărilor și discuțiilor, în cea de-a doua zi a avut loc ateliere de instruire, moderate de invitați. Participanții au avut ocazia să învețe cum să structureze și să vizualizeze datele deschise, au deprins tehnici și instrumente de realizare și prezentare a investigațiilor într-un format vizual dinamic, profesionist și pe înțelesul publicului larg.

Vladimir Gîlcă, coordonator de programe de la Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate în Republica Moldova ne spune că este un proiect pentru Dezvoltarea Societății civile în cadrul țărilor parteneriatului estic și este un proiect ce va susține jurnalismul de inovație și investigație. „Anul acesta suntem la prima ediție, iar proiectul va dura trei ani. La conferința de astăzi ne-am propus să ne axăm pe jurnalism de date, deoarece este un departament cu un subiect mai puțin dezvoltat. Am ajuns la ideea că accesul la informație a jurnaliștilor este strict, iar accesul la informațiile publice va ajuta la informarea corectă a oamenilor prin investigarea a diferitor cazuri. La anul viitor ne propunem să facem mai multe ateliere practice în mai multe orașe din RM”, a menționat Vladimir Gîlcă.

La conferință au fost invitați speakeri ca Maarten Lambrecht – expert jurnalism de Date din Belgia, Rossen Bossev – jurnalist de investigație din Bulgaria, Alina Radu – directoarea Ziarului de Gardă, Spass Spasov – jurnalist din Bulgaria, Antoine Laurent – expert din Franța și alți experți internaționali ce au prezentat exemple de bune practici în domeniul jurnalismului de date din cadrul evenimentului.
Vasile Micleușan participant la conferință ne spune că a venit să afle cât mai multe despre acest domeniu, despre cum să faci o investigație și de unde să te informezi. „Sunt specialist în relații publice, pentru mine contează felul cum să-mi clasific informația sau cum aș putea face diferența dintre niște date oferite publicului larg sau date confidențiale. M-a interesat mai mult aspectul despre cum să comunic din partea unei instituții și cum aș putea face o investigație”, a afirmat Vasile Micleușan.

Evenimentul a fost organizat de către Asociația Presei Independente , cu suportul Fundației Friedrich Nauman pentru Libertate.

TIMPUL.MD (Rusu Daria)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *