Internațional

Conflictul din Karabahul de Munte: Preşedintele azer cere retragerea forţelor armene

Preşedintele azer, Ilham Aliev, a cerut duminică retragerea forţelor armene din Nagorno-Karabah, în a opta zi a luptelor care au loc în această enclavă între separatiştii armeni şi armata azeră, apreciind că autorităţile de la Erevan trebuie să-şi ceară scuze, relatează AFP, preluată de Agerpres.

”Am o singură condiţie” pentru încetarea focului, a spus Aliev într-o alocuţiune televizată adresată naţiunii. ”Forţele armate (armene – n.r.) trebuie să părăsească teritoriile noastre”, a spus el, solicitând premierului armean Nikol Pachinian ”să-şi ceară scuze de la poporul azer”.

El a cerut ”în cele din urmă” ca Pachinian să definească un ”plan precis” de retragere a armenilor din Nagorno-Karabah. ”În acest caz, vom restabili regimul de încetare a focului”, a promis Aliev, insistând asupra faptului că Azerbaidjanul este pe cale să restabilească ”justiţia istorică”.

Armenia a decretat duminica trecută legea marţială şi a dispus o mobilizare totală a armatei în urma confruntărilor din regiunea Nagorno-Karabah, iar a doua zi Azerbaidjanul a anunţat o mobilizare parţială a armatei.

Amintim că teritoriul din Nagorno-Karabah și cel din jurul ei, se află sub ocupația Armeniei de la începutul anilor 90, din punct de vedere a dreptului internațional acel teritoriu aparține Azerbaidjanului.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *