CSI / RusiaRăzboiUcraina

Războiul din Ucraina nu se va termina până când Europa nu renunță la planurile sale de a învinge Moscova, susține Lavrov

Confruntarea armată în Ucraina va continua până când Occidentul va renunţa la planurile sale de a domina şi învinge Moscova, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov în cadrul unui interviu publicat miercuri, 12 iulie, de un ziar indonezian, potrivit Reuters.

Scopul ”Occidentului colectiv condus de SUA” este de a-şi consolida hegemonia mondială, a declarat Lavrov în cadrul interviului pentru publicaţia Kompas. Lavrov urmează să participe în această săptămână la Summitul Asiei de Est şi la forumul regional al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) de la Jakarta, unde este aşteptat şi secretarul de stat american Antony Blinken.

”De ce nu se termină confruntarea armată în Ucraina? Răspunsul este foarte simplu – aceasta va continua până când Occidentul va renunţa la planurile sale de a-şi menţine dominaţia şi de a-şi depăşi dorinţa obsesivă de a provoca o înfrângere strategică Rusiei cu mâinile marionetelor sale de la Kiev”, potrivit transcrierii interviului publicat pe site-ul Ministerului de Externe rus.

”Deocamdată, nu există semne de schimbare în această poziţie”, a afirmat şeful diplomaţiei ruse.

Vă amintim că Rusia a declanşat la 24 februarie 2022 o invazie pe scară largă în Ucraina, în ceea ce ea numeşte ”operaţiune militară specială” pentru ”denazificarea” statului vecin. Kievul şi aliaţii săi califică războiul, care a intrat deja în a 17-a lună, drept o agresiune imperialistă de cucerire de noi teritorii.

În noaptea de marţi spre miercuri, Rusia a lansat un val de atacuri cu drone kamikaze asupra Kievului – pentru a doua noapte consecutiv – cu doar câteva ore înainte ca preşedintele Volodimir Zelenski să se întâlnească cu liderii NATO în cadrul unui summit la Vilnius.

Occidentul declară că vrea să ajute Ucraina să câştige conflictul cu Rusia, iar puterile occidentale au furnizat Kievului cantităţi importante de arme şi muniţii moderne.

În interviu, Lavrov a acuzat Kievul că a ignorat planul de pace prezentat de Indonezia şi şi-a promovat în schimb propriul ”pachet de ultimatumuri”.

Ucraina a respins planul indonezian, o formulă în mai multe puncte care includea un apel la crearea unei zone demilitarizate, Kievul reiterându-şi poziţia potrivit căreia Rusia ar trebui să îşi retragă trupele din Ucraina, aminteşte Reuters.

Comentând conflictele interne din Myanmar după lovitura de stat militară din 2021, Lavrov a îndemnat ASEAN să rezolve problemele în ”strânsă cooperare” cu junta, fără a se amesteca în afacerile interne ale Myanmarului.

Miniştrii de externe din ASEAN, reuniţi marţi, urmau să discute despre violenţele în creştere din Myanmar. Blocul regional a exclus junta de la reuniunile sale la nivel înalt pentru că aceasta nu a reuşit să pună în aplicare un plan de pace convenit anterior. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *