Actualitate

Consecința votului de astăzi din comisia Parlamentului European: “În 3 luni moldovenii vor circula liber în UE”

Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European a adoptat miercuri, la Bruxelles, cu 45 de voturi pentru și două voturi împotrivă, raportul privind liberalizarea regimului vizelor pentru cetățenii deținători de pașaport biometric din Republica Moldova.

Raportul eurodeputatei Tanja Falon, din grupul S&D, a fost intitulat ‘Țările terțe ai căror resortisanți trebuie să dețină viză pentru trecerea frontierelor externe și țările terțe ai căror resortisanți sunt exonerați de această obligație’, presupunând practic trecerea R. Moldova dintr-o anexă a regulamentului în cealaltă, în conformitate cu propunerea Comisiei Europene din noiembrie anul trecut.

‘Este o mare bucurie, pentru că s-a adoptat fără niciun fel de problemă. Două voturi împotrivă e nimic. Toate grupurile politice au fost de acord cu această propunere a Comisiei Europene și mă bucur foarte tare pentru că am reușit să urgentez procedura, am votat astăzi și nu mâine, astfel încât să putem avea zece zile până pe 25 februarie și am reușit, cu ajutorul colegilor din stafful grupului, să mut votul în plenară pe 25 februarie. Ceea ce este foarte bine, deoarece cu cât se votează mai repede, cu atât mai repede intră în vigoare’, a declarat după vot eurodeputatul PDL Marian-Jean Marinescu.

Raportorul grupului PPE pentru acest raport a apreciat că votul din Comisia LIBE reprezintă o recunoaștere a eforturilor Republicii Moldova, fapt atestat și de lipsa oricărei obiecții în Consiliul UE.

‘Este o recunoaștere a eforturilor făcute de Republica Moldova, de cei care au fost în guvern în ultimii cinci ani, de toată coaliția pro-Europa. Eu îi felicit și îi admir, pentru că au rezistat la niște presiuni formidabile. Pe altă parte, este o dovadă a faptului că UE este alături de R. Moldova și a luat imediat orice măsură a putut pentru a contracara presiunile din cealaltă parte’, a mai spus Marinescu, exemplificând în acest sens cu liberalizarea importurilor de vin ale UE din R. Moldova, suplimentarea fondurilor în cadrul Acordului de Asociere cu UE și derularea rapidă a procedurilor tehnice pentru traducerea Acordului de Asociere și a componentei sale de liber schimb.

Potrivit lui Marian-Jean Marinescu, ținând cont de timpul necesar pentru derularea tuturor procedurilor, cetățenii cu pașaport biometric din R. Moldova ar trebui să se poată circula fără viză cel mai târziu până la sfârșitul lunii mai.

Eurodeputata PDL Monica Macovei a precizat că regimul de circulație la care vor avea acces cetățenii moldoveni cu pașaport biometric presupune o perioadă de ’90 de zile în care nimeni nu te întreabă nimic, adică unde lucrezi, dacă lucrezi, dacă ai venituri, într-o perioadă de un an de zile’.

Ea a precizat că este și mai optimistă în privința momentului propriu-zis în care cetățenii moldoveni pot beneficia de eliminarea vizelor.

‘Mă bucur foarte mult pentru că am reușit să votăm astăzi, pentru că inițial raportoarea voia ca votul în comisie să fie în martie și în aprilie să fie votul final. Așa că am împins foarte mult și la Chișinău, și aici să-l avem în februarie, acum, pentru că pe 6-7 martie este Consiliul JAI care va spune ‘da’, pentru că ambasadorii UE au spus ‘da’ în decembrie. Asta înseamnă că, practic, în luna aprilie cetățenii Republicii Moldova vor călători fără vize, ăsta e timing-ul pe care eu l-am avut în cap și pe care-l prevăd’, a declarat Monica Macovei după vot.

Eurodeputata a adăugat că următorul pas foarte important este semnarea Acordului de Asociere cu UE. ‘Am văzut că în cazul Ucrainei și numai presiunile Federației Rusiei sunt cele mai mari între parafare și semnare. Or, în noiembrie Moldova a parafat, urmează semnarea. Deci eu mă aștept la presiuni foarte mari din partea Federației Ruse. Ei trebuie să se țină tari, noi trebuie să-i ajutăm, UE îi ajută, România îi ajută. Și iarăși e important să se semneze cât mai repede acest Acord de Asociere, nu să ne lungim. Eu am făcut un calcul, tot așa, ar trebui semnat în aprilie-mai, nu mai târziu’, a spus Monica Macovei.

Votul din Comisia LIBE privind liberalizarea regimului vizelor pentru Republica Moldova a fost salutat și de eurodeputatul PSD Ioan Enciu. ‘Moldovenii vor putea circula liber în UE și vor putea vedea clar care e diferența dintre o societate democratică și ceea ce unii în Moldova încă încearcă să mențină, adică un stat totalitar și comunist’, a spus parlamentul european.

Sursa: AGERPRES.RO

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *