Internațional

Conservatorul german o critică dur pe Angela Merkel și regretă ”erorile” și ”orbirea” cu privire la Rusia

Conservatorul german Wolfgang Schäuble, emblematic ministru de finanţe al Germaniei în timpul crizei financiare din Grecia, o critică aspru pe Angela Merkel, care nu se numără, în opinia lui, printre ”marii cancelari”, şi îşi exprimă regretul pentru ”erorile” şi ”orbirea” cu privire la Rusia, informează AFP și Agerpres.

”Trebuia să fim mai puţin aroganţi, dar mai credibili pe plan european”, apreciază Schäuble, în vârstă 80 de ani, în cotidianul economic Handelsblatt.

”Germania este în continuare ţara cea mai puternică din Europa pe plan economic. (…) Aceasta înseamnă să faci să meargă afacerea comună, uneori să dai exemplu, dar nu să te arunci în acţiune singur, fără să te consulţi” cu alţii, mai subliniază Schäuble, într-o aluzie la actualul cancelar federal german Olaf Scholz, criticat pentru lipsă de concertare cu partenerii săi europeni.

Wolfgang Schäuble, membru al Bundestag din 1972, o critică aspru şi pe Angela Merkal, care a părăsit puterea în Germania în urmă cu aproape un an.

Acest rival istoric al fostei lidere din cadrul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) face astfel o listă de ”mari cancelari”, pe care figurează Konrad Adenauer, Willy Brandt şi Helmut Kohl.

Prin urmare, Angela Merkel nu-şi are locul pe această listă? Lista ”este deocamdată închisă”, spune Wolfgang Schäuble, adăugând totodată că ”este posibil să fie încă prea devreme pentru o apreciere definitivă”.

”Însă, remarcabil este că ea (Merkel) nu poate nici acum să spună, în ceea ce priveşte Rusia, că noi am făcut erori”, îi reproşează el Angelei Merkel, care, după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, nu şi-a făcut mea culpa cu privire la aranjamentele ei cu regimul lui Putin, potrivit AFP.

De asemenea, fostul ministru al apărării şi fosta succesoare a Angelei Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer, ”a spus-o pe bună dreptate: sunt atât de furioasă pe noi”, continuă Schäuble. ”Nu doream să vedem” adevărata natură a regimului rus”, îşi exprimă regretul fostul ministru.

”Aceasta este valabil pentru toată lumea. Când eu eram ministru de interne (…) aş fi putut să mă uit la ce făcea Rusia în Cecenia” în numele luptei împotriva islamismului, deplânge el.

”Sau să-l ascultăm pe preşedintele polonez de la acea vreme, Lech Kaczynski: după invadarea Georgiei de către Rusia (în 2008), el atenţionase: ”Întâi Georgia, apoi Ucraina, apoi Republica Moldova, apoi ţările baltice şi apoi Polonia”. El a avut dreptate”, constată Schäuble.

Fostul ministru german, criticat în timpul crizei din Grecia pentru intransigenţa faţă de Atena, îşi exprimă de asemenea rezervele cu privire la gazoductele controversate Nord Stream 1 şi 2, ”pe care noi am încercat să le facem să treacă împotriva tuturor altor europeni şi împotriva americanilor”.

”Am considerat întotdeauna că Nord Stream 1 şi 2 erau o eroare. Şi am spus-o în calitate de membru al guvernului federal, chiar dacă aceasta nu suscita entuziasmul”, susţine Wolfgang Schäuble. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


1 comentariu

  1. Germania e pe cale sa devina o periferie a economiei mondiala pentru ca dupa intalnirea lui Scholz cu conducatorul Chinei o mare parte a indusfriei germane se va muta a acolo pentru ca in Germania, fara resursele importate din Rusia, economia nu mai e atractiva produsele acesteia devenind necompetitive datorita costurilor crescute .
    Astfel Uniunea va deveni mai putin atractiva , fara o devalorizare substantiala a EUR produsele eueopene fiind prea scumpe pentru piata mondiala..
    Acesta este pretul srrategiei „ochelari de cal” a Uniunii din vremea babei Merkel. Shauble are si el partea lui de vina desi in timpul crizei anterioare cand a fost ministrul Finantelor a ridicat cateva semne de intrebare asupra tendintelor de atunci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *