Politică

Consilierul lui Băsescu, Eugen Tomac: „Ucraina încalcă drepturile românilor”

„Ucraina încearcă astăzi, în anul 2012, să oficializeze printr-un proiect de lege statutul aşa-zisei limbi moldoveneşti, limbă ce nu există, de fapt. Acest gest al Ucrainei nu face decât să divizeze minoritatea română în „moldoveni” şi „români”.

Consider că Ucraina încearcă să readucă în discuţie şi să-şi asume o teză stalinistă, în condiţiile în care această creaţie a apărut în perioada interbelică, în 1924, atunci când a fost creată RASSM. În opinia consilierului de stat, această împărţire are ca scop „negarea identităţii româneşti”.

„Aspectul privind existenţa unei aşa-zise limbi „moldoveneşti” se regăseşte şi în Constituţia R. Moldova, având la temelie aceleaşi intenţii de negare a identităţii româneşti a locuitorilor statului vecin. Ori, atât la Chişinău, cât şi la Kiev trebuie să se înţeleagă clar că limba moldovenească nu există, fiind doar o invenţie recentă.

În acest context, Ucraina încalcă atât normele elementare privind protecţia minorităţilor naţionale, cât şi Carta europeană a limbilor minoritare şi regionale la care este parte. Mai mult decât atât, o asemenea abordare manifestă un dispreţ faţă de una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene”, a mai transmis Tomac.

„România va susţine în continuare faptul demonstrat ştiinţific, precum că nu există limba moldovenească, fiind aceeaşi cu limba română, la fel cum nu exista nici minoritate naţională şi limbă vlahă”, a conchis Tomac. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *