JustițieSocial

Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte interimar. Candidatura, aprobată de CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) are un nou președinte interimar. Este vorba de judecătorul Sergiu Caraman. Candidatura acestuia a fost aprobată marți, 4 iulie, de 7 membri ai CSM, scrie TV8.

De asemenea, membrii CSM au votat și demisia judecătoarei Nina Cernat din această funcție.

Atât pentru candidatura lui Ion Guzun, cât și pentru candidatura judecătorului Vasile Șchipu, care s-au înscris în cursa pentru șefia CSM, după ce instituția a anunțat concursul, au votat câte patru membri ai CSM. În context, a fost propus un alt candidat. 

Astfel, judecătorul Sergiu Caraman va ocupa funcția pe perioada când va fi desemnat președintele CSM în condițiile legii.

Conform Art. 5 din Legea cu privire la CSM, președintele CSM este ales pentru o perioadă de doi ani cu votul majorității membrilor CSM. Dacă anterior legea prevedea că președintele CSM se alege pentru durata mandatului, în prezent noua lege prevede că acesta se alege pe doi ani.

Noul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) urmează să fie format din 12 membri: 6 din rândul judecătorilor, iar 6 non-judecători, aleși de Parlament. În prezent, în CSM activează 8 membri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *